spot_img

Začenjajo se priprave na veliko noč

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Kristjani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, ki bo čez teden dni. Tradicionalno na ta dan po cerkvah potekajo blagoslovi oljk in drugega zelenja. V prejšnjih dveh letih je bil obred zaradi epidemije precej omejen, z rahljanjem ukrepov pa bo letos znova potekal skoraj tako kot običajno.

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga po zapisih iz Svetega pisma ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Zato verniki v Katoliški cerkvi na ta dan k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, ki ga spletejo tudi v butare.

Po krščanski simboliki so palmove veje, s katerimi naj bi ljudje ob prihodu v Jeruzalem pozdravljali Jezusa, znamenje zmagoslavja in kraljevanja. Predstavljajo tudi rodovitnost in življenje, oljka pa simbol miru in sprave.

Nekatere omejitve še ostajajo

V Evangeličanski cerkvi pa danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Zelenja ne blagoslavljajo, ga pa uporabljajo kot simbol.

Papež Frančišek bo mašo na cvetno nedeljo daroval dopoldne na Trgu svetega Petra. V ljubljanski stolnici bo mašo s prehodnim blagoslovom oljk in zelenja vodil pomožni škof Anton Jamnik.

V Katoliški cerkvi ob praznovanju letošnjih velikonočnih praznikov tako duhovnike kot tudi vernike pozivajo k doslednemu spoštovanju vseh ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. V cerkvah še vedno veljajo splošni ukrepi, kot so ohranjanje primerne razdalje, razkuževanje rok in zaščitne maske.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img