spot_img

Začenja se nacionalna akcija Varno brez telefona

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V ponedeljek se začenja nacionalna akcija Varno brez telefona, ki jo tudi letos koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP).

Kaj bodo nadzirali policisti?

Od 10. do 23. januarja 2022 bodo policisti poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Pozornost policije bo usmerjena tako v telefoniranje med vožnjo kot v (ne)uporabo varnostnih pasov.

Policisti bomo preverjali sočasno uporabo telefona pri udeležbi v prometu, pri čemer bodo pozorni tako na prekrške voznikov kot tudi drugih prometnih udeležencev, kot so pešci in kolesarji. Raziskave namreč kažejo na zaskrbljujoč trend, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje. Ob tej priložnosti v Policiji skupaj z AVP pozivajo: “Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!”

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč, saj močno vplivajo na kognitivne sposobnosti voznika. Med uporabo mobilnega telefona je uporabnikova pozornost bistveno zmanjšana v treh vidikih zaznavanja in upravljanja: vidnem, telesnem in miselnem, s čimer uporabnik ogroža sebe in vse druge udeležence prometa.

Višje kazni za prekrškarje

V skladu z zakonskimi spremembami, ki so začele veljati sredi avgusta lani, je za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil po novem predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, ki pa ga policisti prav tako odsvetujejo, saj odvrača pozornost voznika in ni varno. Zato med vožnjo ne upravljajte s telefonom, ne pregledujte socialnih omrežij, si ne zapisujte opomnikov, ne brskajte po spletnih straneh ter ne fotografirajte ali snemajte. Vožnja je namreč aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost! V primeru nujne uporabe mobilnega telefona se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujte šele, ko končate s pogovorom.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Kateri ukrepi so odpravljeni in kaj še ostaja v veljavi?

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da se z današnjim dnem ukinjajo zaščitno in...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img