spot_img

Začele so se 33. Dobrote slovenskih kmetij

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Ptujski minoritski samostan ta konec tedna znova gosti Dobrote slovenskih kmetij, na katerih bodo med drugim podelili nagrade najboljšim v različnih skupinah živil. Na dvorišču samostana bo svoje pridelke in izdelke kupcem letos ponujalo okoli 30 kmetij, sicer pa bodo posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem olju.

Od 20. do 22. maja bodo med 9. in 18. uro v Minoritskem samostanu na Ptuju kmetje iz celotne Slovenije znova na enem mestu ponujali dobrote preverjeno najvišje kakovosti. Več kot 550 kmetij iz vseh slovenskih pokrajin in zamejstva je s kar 987 dobrotami sodelovalo na senzoričnem ocenjevanju v 217 skupinah živil.

Festival je postal najpomembnejši dogodek kulinarike in identitete našega podeželja. Najbrž se premalo zavedamo, kakšen premik se je v teh desetletjih zgodil, zlasti v kakovosti pridelave hrane.

Festival je v vsem času veliko pripomogel tudi k prepoznavnosti slovenske kulinarike – torej ne le pridelkov, temveč tudi njihove nadgradnje. Hkrati pa je zaslužen za ohranjanje izročila in zavedanja o pomembnosti doma pridelane hrane in neposredne prodaje kupcu.

Na letošnjem festivalu bodo posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem. Pridelava oljaric in izdelava olja sta kar pomembna tržna niša, ki jo znajo kmetije dobro izkoristiti, kar je še posebej pomembno zdaj, v zaostrenih pogojih, ko olja na svetovnem trgu primanjkuje.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img