spot_img

Za enkrat beležimo en vdor pričje gripe v domači reji

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Sloveniji je bil doslej potrjen en vdor aviarne influence v domačo rejo perutnine, drugih takšnih vdorov za zdaj ni, je povedal minister Jože Podgoršek. Ocenjuje, da je zadeva trenutno “dokaj pod kontrolo”, ne glede na to pa rejce perutnine poziva k nadaljnjemu izvajanju ukrepov za preprečitev stika divjih ptic z domačo perutnino.

V Sloveniji potrjena aviarna influenca oz. ptičja gripa pri eni domači reji perutnine

To je bilo prvič v Sloveniji, da je bila ptičja gripa potrjena pri domači reji, doslej je bila namreč ta bolezen ugotovljena samo pri divjih pticah, je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi dosežkov v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Hkrati je bilo konec minulega leta predvsem na severovzhodnem delu Slovenije in na Dolenjskem najdenih nekaj divjih živali, ki so bile okužene s ptičjo gripo.

Minister je danes vse rejce domače perutnine pozval, da izvajajo vse biovarnostne ukrepe, zato da preprečijo stik divjih ptic z domačo perutnino. Pozorni naj bodo pri krmljenju, oskrbi z vodo in dostopu ptičev do domače perutnine, predvsem pa minister poziva, da domačo perutnino umaknejo iz naravnega okolja.

“In če bomo pri tem dokaj uspešni, lahko v nekaj tednih praktično pride do preklica vseh teh ukrepov in normalnega stanja,” je ocenil Podgoršek.

Kakšen je odziv Uprave RS za varno hrano?

Zaradi vdora ptičje gripe po ministrovih besedah na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin že izvajajo vse potrebne ukrepe za to, da ohranjajo tržne poti, zlasti z državami nekdanje Jugoslavije. V EU za zdaj trgovanje s perutninskimi izdelki še vedno poteka nemoteno in tudi na območju južno od Slovenije po ministrovih besedah izvajajo vse potrebno za to, da bi prodajo ohranjali.

“Zato je pomembno, da izvajamo vse biovarnostne ukrepe, ker s tem nenazadnje tudi varujemo trg, zunanji trg, izvoz izdelkov iz perutnine,” je še dodal minister.

Po ugotovljenem vdoru ptičje gripe v domačo rejo perutnine in ob najdbah okuženih divjih živali so pristojni določili območja z omejitvami in ukrepe, ki so predvideni v skladu z zakonodajo. Med drugim ukrep zapore perutnine velja za vso državo, prav tako sta povsod prepovedana krmljenje prostoživečih ptic in stik z njimi.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img