spot_img

Z jutrišnjim dnem prestavljamo uro naprej, kar bi naj počeli vsaj do leta 2026

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Urine kazalce bomo v nedeljo ob 2. uri prestavili na 3. uro in tako prešli na poletni čas, premik ur pa nas bo prikrajšal za uro spanja. Na zimski čas se bomo znova vrnili zadnjo nedeljo v oktobru. Po odločitvi EU, da naj bi uro nehali premikati, je po lanski odločitvi Evropske komisije znano, da jo bomo prestavljali še vsaj do leta 2026.

Veliiko je bilo govora o ukinitvi prestavljanja ure

V Sloveniji smo začeli uro premikati leta 1983. Da vsako zadnjo nedeljo v oktobru uro premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, smo dokončno določili leta 2006.

V zadnjih letih je bilo sicer veliko razprav o tem, da bi prestavljanje ure prekinili, evropski poslanci pa so leta 2019 odločili, da bo premikanje ure ukinjeno leta 2021. Zaradi epidemije je to vprašanje ostalo v senci, evropska komisija pa je nato določila, da bomo uro prestavljali še vsaj do leta 2026.

Slovenska vlada je leta 2018 načeloma podprla predlog direktive za ukinitev premikanja ure, a pod pogojem, da se na ravni EU zagotovi mehanizem in ustrezen rok za koordiniran prehod na usklajen čas.

Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času

Javno posvetovanje, ki ga je Bruselj izvedel v letu 2018, pa je pokazalo, da smo Slovenci tako kot Portugalci, Ciprčani in Poljaki bolj naklonjeni poletnemu času. Za zimskega pa so se večinsko izrekli Finci, Danci in Nizozemci. A v Sloveniji je standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Če bi torej ukinili premikanje ure na poletni čas, bi tako skozi celo leto na podlagi zakona o računanju časa obveljal standardni zimski čas.

Marsikje po svetu ne prestavljajo urinih kazalcev, pa tudi tam, kjer jih, tega ne storijo nujno na isti dan. Ponekod pa so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, poteki za to se dogajajo tudi v Ameriki.

Namen premikanja ure na poletni čas je bil, da bi luči prižgali kasneje v dnevu in tako bolje izkoristili dnevno svetlobo, s tem pa prihranili energijo. Zaradi ukrepa naj bi bilo manj prometnih nesreč in kriminala, pa tudi gospodarstvo naj bi čutilo pozitivne učinke. Nasprotniki ukrepa medtem izpostavljajo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi in slabša njihovo razpoloženje ter zdravje.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Američani prepoznali potencial Pirana

Ameriška televizijska mreža CNN je med najlepša mesta v Evropi uvrstila tudi Piran. Pri tem je na svoji spletni...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img