spot_img

WHO: V vsaj 12 državah potrjenih več kot 80 primerov opičjih koz

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v petek sporočila, da je bilo doslej v vsaj 12 državah potrjenih več kot 80 primerov opičjih koz, trenutno pa preiskuje še 50 domnevnih primerov okužb. Okužbe so bile potrjene v devetih evropskih državah ter v ZDA, Kanadi in Avstraliji, poroča BBC.

Bolezen prizadane predvsem mlajše moške

V Franciji so opičje koze odkrili pri 29-letnem moškem s širšega območja Pariza, ki se ni pred kratkim vrnil iz države, kjer kroži virus, so danes sporočile francoske zdravstvene oblasti, ki skušajo sedaj identificirati kontaktne osebe, da bi preprečili nadaljnje širjenje virusa.

Nemški inštitut za mikrobiologijo v Münchnu pa je danes sporočil, da so virus opičjih koz potrdili pri pacientu, pri katerem so se pojavili značilni simptomi bolezni.

Zaradi naraščajočega števila odkritih primerov v več evropskih državah je nemški inštitut Robert Koch pozval ljudi, ki se vračajo iz zahodne Afrike, zlasti geje, naj čim prej obiščejo zdravnika, če opazijo kakršne koli spremembe na koži.

Iz Italije, od koder so v četrtek poročali o prvem potrjenem primeru opičjih koz, so danes sporočili, da je število primerov naraslo na tri. Vsi trije moški se zdravijo v glavni bolnišnici za nalezljive bolezni Spallanzani v Rimu, so sporočile zdravstvene oblasti dežele Lacij.

V Belgiji so medtem odkrili drugi primer opičjih koz. Gre za primer moškega iz flamskega Brabanta, regije v belgijski provinci Flandriji, še navaja Belga, ki se sklicuje na objavljeni tvit belgijskega virologa Marca Van Ransta. Sedaj bodo skušali ugotoviti potencialno povezavo med primeroma, saj sta se oba moška udeležila iste zabave. O prvem primeru so poročali v četrtek v Anwerpnu.

Kakšni so simptomi?

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče.

Do prenosa virusa med ljudmi prihaja ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img