Vrtec Ptuj pri uvajanju novih prehranskih smernic ni naletel na večje težave, a kljub temu so se pojavili izzivi, predvsem pri prilagajanju otroških okusov. Ravnateljica Mateja Lobenwein poudarja, da so s doslednostjo in pozitivnim pristopom že vidni prvi rezultati: »Želimo dokazati, da lahko zdrava prehrana postane del vsakodnevnega vrtiškega življenja.«

Nov jedilnik vključuje več polnozrnatih izdelkov, obogatenih žitaric, stročnic in sezonske zelenjave. Odstranili so živila, kot so paštete in klasične hrenovke, ki so jih nadomestili s kakovostnejšimi možnostmi, kot sta telečje hrenovke in kuhan pršut. Za lažjo prilagoditev otrok kombinirajo znane jedi z novimi, na primer ajdovo kašo z rižem.

Posebnost vrtca je priprava lastnih zdravih namazov, kot sta čokoladno-lešnikov namaz in različni mesni ter zelenjavni namazi, s čimer se izogibajo predelani in hitro pripravljeni hrani.

Kljub povečanju količine bioloških odpadkov za 10 % v preteklem letu ostajajo zavezani cilju, da postane zdrava prehrana otrokom prijazna in trajnostna izbira.