spot_img

Vrnil se je Mariborski robotski izziv ROBObum

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Mariboru je danes potekalo že 21. državno robotsko tekmovanje v konstrukciji in vožnji z mini mobilnimi roboti. Tekmovanja se je udeležilo 17 ekip iz osnovnih in 20 epik is srednjih šol iz celotne Slovenije. Osnovnošolci in srednješolci so se pomerili v 4 različnih disciplinah, vse ekipe pa so morale zgraditi lastnega mobilnega robota, primernega za določeno disciplino tekmovanja.

Na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko se je danes odvijal dogodek ROBObum. Gre za robotsko tekmovanje, ki je namenjeno osnovnošolcem ter srednješolcem in poteka v različnih disciplinah.

Tekmovanje ROBObum je organizirano na osnovi mednarodno veljavnih pravil. Za tekmovanje morajo ekipe zgraditi mobilnega robota in z njim tekmovati v določeni tekmovalni disciplini. V okviru priprav se morajo tekmovalci seznaniti tako z elektronskimi kot mehanskimi elementi mobilnega robota, hkrati pa tudi s tehnološkimi procesi za izdelavo tako elektronskih kot mehanskih sklopov mobilnega robota.

Tokrat so se osnovnošolci in srednješolci pomerili, kot rečeno v 4 različnih disciplinah: to so reševanje Črta, reševanje Labirint, reševanje Simulacija ter robotski nogomet.

Zagotovo najbolj atraktiven del tokratnega tekmovanja je pripadel robotskemu nogometu, kjer se ekipe pomerijo z najnaprednejšimi avtonomnimi roboti. Tekma dveh ekip, ki ima dva polčasa po 5 minut igre.

Pri načrtovanju posameznih mehanskih sklopov mobilnega robota tekmovalci uporabljajo različne pristope, čedalje bolj pa se uveljavljajo moderna programska orodja za računalniško podprto konstruiranje. Takšen pristop tekmovalcu močno olajša delo in s tem tudi bistveno skrajša čas, ki je potreben od ideje do končnega izdelka. Obenem pa takšen pristop v fazi načrtovanja omogoča tudi optimalno vizualno predstavitev izdelka, kar tekmovalca spodbuja k večji inovativnosti in kreativnosti.

ROBObum predtekmovanja temeljijo na mreži srednjih strokovnih šol in so praviloma organizirana po regijah v celotni Sloveniji, državno finale pa se tradicionalno izvede na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img