Vnovič opozorilni protest zaradi neuresničene ustavne odločbe

Sodniki bodo v sredo vnovič protestirali zaradi neuresničene ustavne odločbe o sodniških plačah. Pozvali bodo tudi k izvršitvi ostalih neuresničenih ustavnih odločb.

Tožilci, katerih plače so vezane na sodniške, se bodo predvidoma ta teden sestali z ministrstvom za javno upravo. Pričakujejo predlog zakona za ureditev sodniških plač.

Ustavna odločba še vedno neuresničena

Ustavno sodišče je že odločilo, da so sodniške plače prenizke in da jih je potrebno urediti v roku enega leta. Vlada je sicer sprejela zakon o sodniških plačah, vendar ga je ustavno sodišče razveljavilo. Sodniki opozarjajo, da se s tem, ko se vlada ne odziva na ustavno odločbo, krši načelo delitve oblasti. Zahtevajo, da vlada končno uresniči svoje obljube in sprejme zakon o sodniških plačah, ki bo skladen z ustavo.

Sodniki so napovedali, da bodo s protesti nadaljevali, dokler ne bodo dosegli svojih zahtev. Sestanek tožilcev z ministrstvom za javno upravo bo pokazal, ali je vlada pripravljena na dialog in na uresničitev ustavne odločbe o sodniških plačah.

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content