spot_img

Vladna služba razveljavila Javni razpis za digitalno izobraževanje starejših

V zadnjem tednu

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je sporočila, da bo Javni razpis za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več, na področju digitalnih kompetenc za leto 2022 v petek, 16. 9. 2022, razveljavljen, in napovedala, da bo novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti na nediskriminatoren način omogočila usposabljanje vsem, ki to želijo in potrebujejo.

Zakaj je aktualno vodstvo vladne službe javni razpis zaustavilo?

Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo je 7. septembra 2022 pozvala Slovenski regionalno razvojni sklad k razveljavitvi razpisa, saj so po pregledu celotne dokumentacije, ki je nastala pred primopredajo poslov, ugotovili neskladnost z Zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti. V razpisu je namreč neustrezno oziroma pomanjkljivo opredeljena sama ciljna skupina, ki ji je razpis namenjen. Razpis ni ločil med udeleženci izobraževanj, starimi 55 let ali več, ki nimajo niti osnovnih digitalnih kompetenc oziroma imajo zgolj te kompetence, pa jih želijo krepiti, ter tistimi iz iste demografske skupine, ki že imajo potrebne ali celo naprednejše kompetence, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje.

Kot še dodaja, je vprašljiva tudi skladnost samega zakona in seveda posledično razpisa s splošno prepovedjo diskriminacije v našem pravnem redu. Na to so opozorili tudi varuh človekovih pravic, zagovornik načela enakosti, Zveza društev upokojencev Slovenije, Srebrna nit in številni državljani.

“Izvajalcem bomo povrnili upravičene stroške za dokazane aktivnosti oziroma stroške, ki so nastali do vključno 25. avgusta 2022, torej do začasne zaustavitve vseh aktivnosti, povezanih z izobraževanji. Udeležencem, ki so usposabljanja do 25. avgusta 2022 v najmanj 80 odstotkih ali devetih urah že opravili, bomo dodelili digitalni bon. S Sklada bodo v prihodnjih dneh sporočili končno število takšnih udeležencev,” je napovedala ministrica.

Povedala je še, da bodo v prihodnje, poleg že zagotovljenih sredstev, namenili še dodatna sredstva za dvig digitalnih kompetenc, in sicer z namenom, da se bo teh usposabljanj lahko udeležilo večje število tistih ljudi, ki nimajo digitalnih kompetenc ali pa imajo zgolj osnovne. To bo podprla tudi novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je v pripravi in bo v kratkem poslana v vladno obravnavo, je zaključila ministrica.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel