spot_img

Višje cene in kurilna stiska

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Ptujčani, ki so priključeni na skupni ogrevalni sistem, bodo ta mesec na položnicah prejeli višje zneske. V Javnih službah Ptuj, ki so upravljalec daljinskega sistema ogrevanja in distributer toplotne energije, so najprej napovedali do 70-odstotni dvig cen. Podražitev naj bi bila po zadnjih izračunih nižja, okoli 40-odstotna.

Cene toplotne energije, torej različnih vrst ogrevanja, so se po podatkih državnih statistikov že lani dvignile za skoraj 71 odstotkov. Posledično so upravljalci dvignili svoje cene tudi odjemalcem.

In čeprav se je govorilo o 70-odstotnem povišanju so s pravočasnim zakupom plina višanje ublažili.

Z daljinskim ogrevanjem oskrbujejo 2500 gospodinjstev pa tudi poslovne subjekte. Podražitve bodo za vse podobne. Subvencije niso predvideli, so pa omogočili obročno odplačevanje tistim, ki visokih stroškov ne bodo zmogli sanirati.

So pa že v preteklsoti imeli težave s plačilno disciplino svojih odjemalcev, saj jim razen pravnih sankcij dovoda toplote ne morejo izklopiti. Z novimi podražitvami pričakujejo še več plačilnih dolžnikov.

Že kakšno desetletje v mestu ob Dravi razmišljajo o kurilnici na lesno biomaso, kot marsikaj na Ptuju pa je tudi ta projekt obstal pri ideji oziroma samo na papirju.

Investicijska dokumentacija za širitev in obnovo kurilnice ter distribucijskega toplovodnega omrežja je bila izdelana pred letom dni in februarja potrjena na mestnem svetu. Sofinancerski delež Ministrstva za infrastrukturo (MZI) bi znašal blizu 1,2 milijona evrov, 2,3 milijona evrov bi z najetjem kredita zagotovile Javne službe.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Kateri ukrepi so odpravljeni in kaj še ostaja v veljavi?

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da se z današnjim dnem ukinjajo zaščitno in...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img