V naslednjega pol leta bo mogoče uveljavljati izplačilo nepriznanega nadomestila za invalidnost

Zakon o izplačilu neizplačanega nadomestila za invalidnost, ki je začel veljati danes, daje podlago za priznanje nadomestila za invalidnost tistim, ki v času rednega šolanja med 18. in 26. letom po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih niso imeli priznane te pravice in so jo pridobili šele po šolanju.

Kako in kdaj oddati vlogo?

Vlogo za uveljavitev pravice bo treba na centru za socialno delo oddati v šestih mesecih od uveljavitve zakona. Po tem roku pa pravice ne bo več mogoče uveljaviti, so zapisali na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Z zakonom popravljajo neenotno prakso centrov za socialno delo, ki po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih iz leta 1983, ki je bil v veljavi od začetka leta 1984 do konca leta 2018, niso enotno priznavali pravice do nadomestila za invalidnost v času rednega šolanja med 18. in 26. letom.

Do nadomestila za invalidnost so upravičeni tisti, ki so vlogo za nadomestilo vložili po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih v času rednega šolanja v starosti med 18 in 26 let, vendar jim je bila izdana zavrnilna odločba, ker naj ne bi bilo mogoče ugotoviti, da se z rednim šolanjem ne bodo usposobili za samostojno življenje in delo. Prav tako so do nadomestila upravičeni tisti, ki vloge za nadomestilo v času rednega šolanja v starosti od 18 do 26 let niso vložili, so pa pravico do nadomestila pridobili takoj po zaključku rednega šolanja na podlagi odločbe centra za socialno delo.

S tem so dokazali, da se z rednim šolanjem niso usposobili za samostojno življenje in delo ter se niso vključili na trg dela oziroma jim pridobljena izobrazba ni omogočila zaposlitve. Upravičencem bo za vsak mesec priznane pravice pripadal znesek nadomestila v višini 382,32 evra, kar na letni ravni znaša 4587,84 evra, v obdobju časa rednega šolanja od 18. do 26. leta pa 36.702,72 evra, so z vlade sporočili v začetku oktobra lani.

Glede na ocene, izdelane na podlagi podatkov centrov za socialno delo, bo do izplačila upravičenih približno 30 ljudi, tako tistih, ki jim je bila pravica do nadomestila za invalidnost v času šolanja zavrnjena kot tistih, ki so pravico do nadomestila za invalidnost pridobili šele po zaključku rednega šolanja, a bi bili do nje lahko upravičeni že v času rednega šolanja.

Izplačila nadomestil se po zakonu ne bodo štela v dohodek, ki se upošteva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, izjema bo le pravica do izredne denarne pomoči. Prav tako izplačilo ne bo obdavčljiv dohodek, saj nadomestilo ne bo predmet dohodnine.

- Oglas - spot_img

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:29

Zadnji krog jesenskega dela lige

NK Maribor v nedeljo čaka še zadnji krog jesenskega dela prvenstva. Tekmec bo osmo-uvrščena ekipa Prve lige Telemach Gorica. Ena izmed pomembnejših sprememb v poteku...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Skip to content