V Londonu se bodo pred pogrebom Elizabete II. zbrali svetovni voditelji

Številni tuji voditelji, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor, se bodo danes zbrali v Londonu, kjer se bodo v ponedeljek udeležili pogreba pokojne britanske kraljice Elizabete II. Pred tem se bodo pokojni monarhinji danes popoldne poklonili v žalnem mimohodu ob njeni krsti, zvečer pa jih bo sprejel novi kralj Karel III.

Krsta s kraljičinimi posmrtnimi ostanki je od srede v Westminstrski palači

Gre za poslopje britanskega parlamenta, kjer se lahko mimo nje 24 ur na dan sprehodijo vsi žalujoči. Po pričakovanjih naj bi jih do ponedeljka zjutraj, ko bodo krsto prenesli v bližnjo Westminstrsko opatijo, kjer bo potekal pogreb, našteli kar okoli 400.000.

Pogrebne slovesnosti se bo po pričakovanjih udeležilo več kot sto tujih voditeljev, poleg njih pa še številni drugi visoki predstavniki in člani kraljevih družin. Nekateri od njih so v prestolnico prispeli že pred današnjim dnem, večina pa jih prihaja danes. Med njimi bo tudi ameriški predsednik Joe Biden, ne bo pa med drugim papeža Frančiška, ki ga pestijo zdravstvene težave, in kitajskega voditelja Xi Jinpinga, ki na pogreb pošilja podpredsednika. Zaradi vojne v Ukrajini na pogrebne slovesnosti niso povabljeni predstavniki Rusije.

Pogreba se bo udeležil Borut Pahor

Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, se bo slovenski predsednik danes popoldne najprej v Westminstrski palači v žalnem mimohodu ob krsti osebno poklonil preminuli monarhinji, v dvorcu Lancaster House pa se bo vpisal v žalno knjigo, odprto v njen spomin. Zvečer se bo nato udeležil sprejema za voditelje držav, ki ga bo v Buckinghamski palači priredil kralj Karel III.

Ob 20. uri po lokalnem času oziroma 21. uri po srednjeevropskem času se bodo sicer ljudje po vsem Združenem kraljestvu in drugod po svetu z minuto tišine poklonili kraljici, ki je vladala kar sedem desetletij.

V Sloveniji bodo ob 21. uri za eno minuto ugasnile luči, ki osvetljujejo Ljubljanski grad, nato pa bo ta vso noč osvetljen v vijolični in srebrni barvi, ki sta barvi, povezani z britansko kraljevo družino. Britansko veleposlaništvo tudi vabi vse zainteresirane, da se pridružijo omenjeni minuti tišine. V kobilarni Lipica bodo medtem Elizabeti II. posvetili svojo nedeljsko predstavo.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Zaradi avgustovskih poplav 173 občin prijavilo za več kot 2,7 milijarde evrov škode

Občine so zaradi avgustovskih poplav prek aplikacije Ajda s skupno več kot 23.500 obrazci prijavile za več kot 2,7 milijarde evrov škode. Podatke je...

Več podobnih novic

Skip to content