spot_img

Tudi balkanski trg dela je premajhen, da bi pokril potrebe

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Vse več delodajalcev občuti pomanjkanje delovne sile. V gostinstvu, turizmu, predelovalni industriji ter v gradbeništvu se soočajo z dolgoročnim pomanjkanjem delovne sile. Direktor Zavoda za zaposlovanje območna enota Maribor Bernard MEMON je prepričan, da na trg dela lahko lansirajo še 3000 posameznikov.

A vendar so potrebe tukaj in sedaj, zato množično iščejo kader tudi v tujini. A večina delodajalcev ugotavlja, da je na Balkanu že pomanjkanje kadrov in da bi morala država hitro skleniti sporazume s tretjimi državami. Nekaj potencialne delovne sile prihaja tudi iz Ukrajine, a problem je jezik.

Tako jih želijo preko tečajev slovenskega jezika čimprej vključiti na trg dela. Večinoma gre za ženske z otroci tako da je potrebno prvotno poskrbeti tudi za ustrezno varstvo otrok.

A tudi pri njih ni pričakovati, da bodo zapolnili veliko vrzel manka kadrov, saj se želijo čimprej vrniti v matično državo in nadaljevati z življenjem, ki so ga poznale pred rusko agresijo nad Ukrajino.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img