Težave glede plačila pripravljenosti vojakov

Vrhovno sodišče je marca letos na podlagi poprejšnje sodbe evropskega sodišča odločilo, da je treba čas vojakove pripravljenosti v obdobjih straže šteti v delovni čas.

Vse od marca je ministrstvo po njegovih besedah na več sestankih razlagalo, da je pripravljenost treba rešiti celovito, pred dobrim mesecem pa je sindikalna stran prejela predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski, s katero nameravajo plačevanje vseh pripravljenosti, razen straže, uveljaviti na enak način kot doslej in torej v nasprotju z odločitvijo sodišča.

V sindikatih tako ministrstvu očitajo nespoštovanje sodb, ob tem pa naj bi vojake in sindikalne uslužbence želeli od sodnih postopkov odvrniti tudi s številnimi zahtevami v sklopu procesov in vprašalnikom, v katerem od njih zahtevajo, da jim pojasnijo vsako uro posebej, kam in zakaj so bili napoteni.

Predlog je trenutno v medresorskem usklajevanju. Glede na razmerja moči bo DZ sprejel, karkoli bo pripravljeno. A če bo predlog sprejet, bodo uzakonili nekaj, kar je v popolnem nasprotju s tem, kar predpisuje evropska direktiva in kar je razsodilo sodišče.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content