spot_img

Tekma dveh različnih polčasov prinesla taktično gladko zmago Helsinkov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V 3. predkrogu Lige Evropa sta se v Ljudskem vrtu pomerila NK Maribor in HJK Helsinki. Vijoličasti so začeli v postavitvi 4-4-2, z dvema klasičnima Rokom Baturino in Žanom Vipotnikom. Na krilnih položajih sta začela Ivan Brnić in Jan Repas, v osrčju zvezne vrstre pa Vladan Vidaković in mladi Aljaž Antolin.

Obetaven začetek Maribora z veliko (neizkoriščenimi) priložnostmi

Na začetku tekme so odločno proti vratom Fincev krenili Mariborčani, a v zaključku akcije niso bili dovolj zbrani. Baturina se je zdel najbolj razpoložen nogometaš na terenu, vendar ni imel zadostne podpore ofenzivnih soigralcev. Na drugi strani so Helsinčani pretili iz protinapdaov, v katerih je nevarnost predstavljal Malik Abubakari. Slednji je v 10. minuti zapravil najobetavnejšo akcijo, ko je iz neposredne bližine žogo poslal čez vrata Menna Bergsna, velika malomarnost Maribora v obrambi.

V 15. minuti pa prva resna priložnost za Maribor, Ivan Brnić je žogo natančno odložil Aljažu Antolinu, le-ta je sprožil »vrtinčast« strel v levi zgornji kot, ki bi verjetno končal v golu, če eden od branilcev Helsinkov ne bi pristavil glave…V naslednji akciji je Antolin streljal še enkrat, a je bil vratar Conor Hazard na mestu. Nekaj minut kasneje je z roba šestnajsterca poizkušal tudi Jan Repas, a se je znova izkazal Hazard z bravurozno obrambo.

Helsinki so protinapad izvedli na robu 31. minute, ko je iz približno 15 metrov streljal Anthony Olusanya, a se je z izjemno parado izkazal Bergsen. Sicer smo, v nasprotju od pričakovanj, spremljali dinamično nogometno predstavo iz obeh strani. Zdelo se je, kot da Maribor in Helsinki želita doseči zadetek več in ne prejeti enega manj.

V 44. minuti pa najlepša šansa na tekmi, žogo je na robu šestnajst- metrskega prostora sprejel Brnić, izvedel dribling v desno in sprožil strel, žoga je v loku letela proti vratom, golmana Hazarda je že premagala, a na koncu zadela le prečko, nesreča za vijoličaste. Priložnosti za dosego zadetka je bilo na pretek, a prvi polčas se je končal z začetnim rezultatom 0-0.

Drugi del tekme taktično dobili Helsinki

Drugi polčas se je za Maribor začel v najslabšem možnem slogu, zadetek je po izrednem prodoru in anemičnosti mariborske obrambe dosegel desni bočni branilec David Browne. Maribor je odgovoril s strelom Gregorja Sikoška, a je slednjega znova ubranil vratar Hazard. Vijoličasti so skupno zapravili že štiri izjemno obetavne situacije in bili za to kaznovani v obliki zadetka. Se ve, »kdor ne da dobi«, nepisano pravilo nogometa je znova prišlo v veljavo, na žalost mariborskih navijačev v najmanj ugodnem trenutku evropske tekme leta.

Vijoličasti so načeloma po prejetem zadetku popolnoma odpovedali, Helsinki so tako zadeli še drugič preko Bojana Radulovića, ki je zadel iz neposredne bližine. O obetavni napadalni igri iz prvega polčasa ni bilo več ne duha ne sluha. Zapravljene izjemne priložnosti so verjetno v glavah Mariborčanov pustile velike posledice, kar se v Evropi skoraj vedno kaznuje. Finci so sicer tehnično izredno limitirana ekipa, ki bi jo Maribor v Zahovićevi eri verjetno »razmontiral«, a sedaj so drugi časi, kjer že vsaka malo resnejša ekipa vijoličastim predstvlja velik izziv. Da, to je žal realnost mariborskega oz. slovenskega nogometa v zadnjih letih.

Karanović je uvidel, da je ekipa psihološko padla, zato je v igro poslal Roka Kronavetra in Marka Božića, iz igrišča pa sta odšla Ivan Brnić in Žan Vipotnik. Kasneje sta priložnost namesto Andraža Žiniča in Vladana Vidakovića dobila še Marin Laušić in Sven Šoštarič Karić, a večjih sprememb nista prinesla.

Tekma kasneje ni ponudila več resnih situacij, Mariborčani pa so v obračunu dveh polčasov potegnili kratko. Če so bili v prvem polčasu za najmanj razred boljša ekipa, so v drugem polčasu z golom »iz slačilnice« totalno odpovedali in si močno zmanjšali možnosti za napredovanje v play off Lige Europa, ki že prinaša vsaj nastop v Konferenčni ligi. S tako sterilno igro v napadu bo tudi ob morebitnem izpadu in igranju v zadnjem predkolu Konferenčne lige težko premagati Shakhtyor Soligorsk ali romunski Cluj. Nogomet se namreč igra za gole in Maribor jih je v petih polnih evropskih  tekmah dosegel le dva, izrazito premalo za kaj več kot dva poraza, dva remija in le eno zmago. Evropska jesen se zato zdi vedno bolj oddaljena oz. , kot pregovorno »fata morgana« v daljavi.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Američani prepoznali potencial Pirana

Ameriška televizijska mreža CNN je med najlepša mesta v Evropi uvrstila tudi Piran. Pri tem je na svoji spletni...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img