Ta teden obeležujemo Teden slovenske hrane, ki poudarja pomen lokalno pridelane hrane in spodbuja uživanje domačih živil. Ministrstvo za zdravje se pridružuje tej pobudi, ki želi ozaveščati javnost o vrednosti slovenske hrane ter pomenu domače pridelave in predelave.

Pobuda podpira domače kmete in proizvajalce ter ozavešča o samooskrbi, varovanju okolja, ohranjanju podeželske krajine in kmetijskih površin. Poseben poudarek je na mladih, ki se s tem spodbujajo, da bolje spoznajo procese pridelave in predelave hrane in morda tudi sami izberejo delo v kmetijstvu.

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Vesna Marinko je ob tej priložnosti izpostavila pomen zdrave prehrane in Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga podpirajo že vrsto let in ki ga obeležujemo vsako leto tretji petek v novembru. “S tem projektom želimo posebej med mladimi okrepiti navado zajtrkovanja, saj raziskave kažejo, da skoraj polovica mladih redno ne zajtrkuje,” je pojasnila Marinko.