Suša zelo prizadela kmetijsko branžo

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je predsednika vlade dr. Robert Golob sta si v okviru obiska Severo vzhodne Slovenijeo gledala več lokacij, ki jih je prizadela suša, sestali pa so se tudi s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice, Zadružne zveze, Sindikata kmetov in Zveze slovenske podeželske mladine.

Med drugim je tekel pogovor tudi o gradnji namakalnih sistemov. Po besedah predsednika vlade so podnebne spremembe tukaj in se ne borimo več proti njim, temveč se moramo začeti boriti za blaženje njihovih posledic, pri tem pa so sistemi namakanja in vodnih zadrževalnikov ter povezovanja vodnih omrežij ključni.

Po ogledu na terenu je bilo izpostavljena pospešitev postopkov za pridobitev pomoči, kjer bi škodo lahko ocenili do 30. septembra ter do konca leta izpeljali izplačila.

Ključna povratna informacija obiska pa je bila nuja po izgradnji zadrževalnikov oziroma kanalov, kjer bi se voda zadrževala, potem pa bi si na podlagi javnih naročil programa razvoja podeželja kmetje lahko zgradili sekundarne sisteme. Bistvo je, da država zgradi primarni sistem, potem pa si lahko kmetje na podlagi javnih razpisov zgradijo sekundarne sisteme.

Sestanek vseh vpetih deležnikov se je zaključil govorili tudi o zemljiški politiki, kjer bi bilo potrebno iskati rešitve v smeri, da se mladim omogoča, da ostanejo na kmetiji in tudi lažje preživijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content