Število brezposelnih v novembru nespremenjeno

Zavod RS za zaposlovanje je novembra zabeležil umiritev prijav iskalcev prve zaposlitve, a tudi padec števila brezposelnih, ki so se zaposlili. Posledično se registrirana brezposelnost praktično ni spremenila. Konec minulega meseca je bilo uradno brez dela 47.175 oseb, kar je 0,1 odstotka manj kot oktobra in 10,2 odstotka manj kot novembra lani.

Na zavod se je novembra na novo prijavilo 4993 brezposelnih oseb, 27,8 odstotka manj kot oktobra in 0,6 odstotka manj kot novembra 2022. Med na novo prijavljenimi je bilo 2232 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 837 presežnih delavcev, 33 brezposelnih zaradi stečajev in 620 iskalcev prve zaposlitve.

Število na novo prijavljenih presežnih delavcev se je v primerjavi s predhodnim mesecem povečalo za 9,8 odstotka, medtem ko je bilo prijav iskalcev prve zaposlitve manj za 74,8 odstotka, brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas za 3,5 odstotka, brezposelnih zaradi stečaja pa za 37,7 odstotka.

V primerjavi z lanskim novembrom se je na novo prijavilo 19,4 odstotka več presežnih delavcev. Brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas se je prijavilo 5,0 odstotka manj, iskalcev prve zaposlitve 12,3 odstotka manj in stečajnikov 29,8 odstotka manj.

Od 5050 brezposelnih oseb, ki jih je zavod minuli mesec odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 3044 oseb, kar je 9,7 odstotka manj kot oktobra in 4,7 odstotka manj kot novembra lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, komercialnih zastopnikov za prodajo, natakarjev in kuhinjskih pomočnikov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content