Z začetkom šolskega leta 2024/25 so vzgojno-izobraževalni zavodi začeli upoštevati prenovljene prehranske smernice, ki določajo načela za načrtovanje in organizacijo prehrane. Te smernice spodbujajo zdravo in okolju prijazno prehranjevanje, pri čemer se poudarja uporaba lokalno pridelane, sezonske, naravno pridelane in minimalno predelane hrane.
Smernice, ki so jih potrdili tudi pediatri in dietetiki, so zasnovane tako, da podpirajo prehranjevanje, ki prispeva k ohranjanju in krepitvi zdravja otrok in mladostnikov, hkrati pa je prijazno do okolja. Nacionalni inštitut za javno zdravje je v posebnem letaku pojasnil, da naj bi se na krožnikih čim pogosteje znašla hrana, ki je lokalna, sezonska, naravno pridelana, minimalno predelana in nepakirana.
Smernice prav tako poudarjajo pomen zmanjšanja količin zavržene hrane. Slani in sladki prigrizki, slaščice, sladke pijače in sadni sokovi bodo vključeni zelo redko. Za uravnoteženost in pestrost šolskih jedilnikov se priporoča ustrezno pogosta vključitev živil iz različnih skupin v primernih količinah, pri čemer se upoštevajo tudi lokalne prehranske značilnosti ter želje otrok, a le v okviru prehranskih priporočil. Postopno se bo omejevala tudi prekomerna uporaba soli, sladkorja in živalskih maščob v obrokih.