Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti, je danes sporočil podpredsednik vlade in obrambni minister Robert Kalinak. Kljub temu je premierjevo zdravstveno stanje še vedno resno, saj štiri dni po poskusu atentata ostaja v intenzivni negi. Novico je povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Incident, ki je pretresel slovaško politiko, se je zgodil pred štirimi dnevi, ko je bil premier Fico tarča atentata. Podrobnosti o napadu in motivih storilca še niso popolnoma jasne, a oblasti intenzivno preiskujejo dogodek.

Minister Kalinak je v izjavi za javnost poudaril, da se zdravstveno stanje premiera izboljšuje, vendar pa je zaradi resnosti poškodb še vedno potrebno skrbno medicinsko spremljanje in obravnava v enoti intenzivne nege. Premier je v oskrbi vrhunskih strokovnjakov, ki si prizadevajo za njegovo popolno okrevanje.

Poskus atentata na premierja je povzročil veliko zaskrbljenost med državljani in političnimi voditelji po vsej Evropi. Mnogi so izrazili podporo premierju Ficu in obsodili nasilno dejanje. Številni voditelji evropskih držav so se že oglasili z izrazi solidarnosti in željami za hitro okrevanje.

Vlada se kljub temu osredotoča na ohranjanje stabilnosti in varnosti v državi. Minister Kalinak je zagotovil, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da preiskava čim prej privede do odgovornih oseb ter da bodo sprejeti ukrepi za preprečevanje podobnih incidentov v prihodnosti.

Poskus atentata na premierja Roberta Fica je prinesel nove razsežnosti v politično dogajanje na Slovaškem. Vse oči so zdaj uprte v intenzivno preiskavo in postopke, ki bodo sledili, medtem ko si narod želi čim prejšnjega okrevanja svojega voditelja.