spot_img

Sektor IKT lani prvič ustvaril za več kot dve milijardi evrov dodane vrednosti

V zadnjem tednu

Kot kaže statična analiza SURS, je slovenski sektor IKT (predelitev katere področja obsega IKT, opredeljeno v opombi na koncu članka) v 2021 imel 33.810 zaposlenih in samozaposlenih, v 9.580 podjetjih. In ti so ustvarili za 5.396 milijonov EUR čistega prihodka od prodaje in za več kot 2 milijardi EUR dodane vrednosti. Število podjetij, aktivnih v IKT sektorju pa je zraslo za več kot 500.

IKT za digitalno preoblikovanje gospodarstva in družbe

Sektor IKT je sestavljalo 9.580 aktivnih podjetij, kar je za 6 % več kot leto prej, ko se je njihovo število v primerjavi z 2019 povečalo za 3 %. Tudi v opazovanem letu sta se nadaljevali zmanjševanje števila aktivnih podjetij v proizvodnem sektorju IKT (za 4 %) in povečevanje njihovega števila v storitvenem sektorju IKT (za 6 %).

Večina podjetij v tem sektorju je bila aktivna v dejavnosti J62 – Računalniško programiranje, svetovanje in druge s tem povezane dejavnosti (77 %), kar je enako kot v 2020. Bilo jih je 7.400 oz. za 6 % več kot v predhodnem letu. V dejavnosti J61 –Telekomunikacijske dejavnosti je število podjetij zraslo za 7 %, v dejavnosti J63.1 – Obdelava podatkov in s tem povezane dejavnosti, obratovanje spletnih portalov pa za 9 %.

Čistega prihodka od prodaje za 850 milijonov EUR več kot leto prej

Podjetja v sektorju IKT so imela za okoli 5.396 milijonov EUR čistega prihodka od prodaje oz. 19 % več kot v 2020. Ta prihodek je predstavljal 4,2 % prihodka od prodaje v vseh podjetjih, ki so se v tem letu ukvarjala s pretežno tržnimi dejavnostmi.

Čisti prihodek od prodaje, ustvarjen v storitvenem sektorju IKT, je bil v primerjavi z letom prej večji za 19 % oz. za približno 750 milijonov EUR, v proizvodnem sektorju IKT pa za 20 % ali za okoli 100 milijonov EUR.

Podjetja storitvenega sektorja IKT so ustvarila 89 % čistega prihodka od prodaje v celotnem sektorju IKT. 37 % čistega prihodka sektorja IKT so ustvarila podjetja v dejavnosti J62 – Računalniško programiranje, svetovanje in druge s tem povezane dejavnosti (1.972 milijonov EUR ali 15 % več kot v 2020) in 33 % v dejavnosti J61 – Telekomunikacijske dejavnost (1.759 milijonov EUR ali 29 % več). Podjetja v dejavnosti G46.5 –Trgovina na debelo z napravami za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo so čisti prihodek od prodaje povečala za 12 %.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel