spot_img

Rozacea zahteva poseben pristop

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Rozacea je kronična vnetna kožna bolezen, za katero so značilni simptomi, kot so zardevanje obraza, razširjene žilice, rdečica obraza in v hudih primerih tudi gomoljasta zadebelitev nosu. Najpogosteje prizadene ljudi med 30. in 60. letom starosti s svetlo kožo. Prizadene enako moške kot ženske, vendar naj bi pri moških potekala v hujši obliki. Po dostopnih podatkih naj bi s to boleznijo v svetu živelo od 3 do 5 odstotka odraslih. 

Koža je naš največji organ, ki ne predstavlja le prve obrambne črte v boju s škodljivimi snovmi v okolju, ampak ima tudi pomembno nalogo razstrupljanja telesa. Stanje kože je odraz procesov, ki potekajo v telesu, in vsak pojav na njej, pa naj gre za ekcem, akne ali simptome rozacee, je manifestacija notranjih težav.

Rozacea je kronična vnetna kožna bolezen, ki pri bolniku pogosto povzročajo nelagodje in sram. Bolezen prizadene odrasle osebe, najpogosteje med 30-im in 60-im letom starosti, pogosteje so prizadeti svetlopolti ljudje, nekoliko pogosteje prizadene ženske kot moške, a v primerih, ko so prizadeti moški imajo ti lahko hujši potek bolezni.

Rozaceo povzroča preplet genetskih in okoljskih dejavnikov. Dejavniki, ki stanje poslabšajo je prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom, vse dejavnosti, ki povzročajo rdečico obraza npr. ekstremni fizični napori v visokih temperaturah, uživanje alkohola, uživanje pikantnih jedi, uživanje vročih jedi, hitro menjavanje temperatur npr. da gremo iz mrzlega na toplo ali obratno.

Zdravila za trajno odpravo rozacee ni, se pa uspešno uporablja učinkovine, ki pomagajo lajšati simptome bolezni; najpogosteje gre za kombinacijo sprememb v življenju in zdravil.

Bolniki z rozaceo pa veliko lahko naredijo sami, v prvi vrsti je pomembno, da se izogibajo tistim dejavnikom, ki bolezen sprožijo ali jo poslabšajo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img