spot_img

Pričakovane so hude podražitve hrane

V zadnjem tednu

V Sloveniji deluje 291 kmetijskih podjetij, ki zaposlujejo skoraj 1.900 zaposlenih in letno ustvarijo preko 200 milijonov prihodkov. Medtem ko so pandemično krizo s pomočjo države relativno uspešno pa bodo energetska kriza, draženje in pomanjkanje surovin nanje imele hujše posledice.

Za slovensko kmetijstvo je značilno, da velik delež predstavljajo družinske kmetije. Kmetijska podjetja povezujejo več kot 3.500 kooperantov, tržno usmerjenih družinskih kmetij, so razvojni centri in inovatorji na področju pridelave živil in zasledovanju ciljev potrošnikov. A energetska kriza pa tudi draženje vseh surovin te njihovo kronično pomanjkanje vse bolj razgalja probleme predelovalne industrije.

Kmetje največkrat prst usmerijo v nesorazmernost plačila v prehranjevalni verigi, a v gospodarski zbornici so prepričani, da je ključen vzrok v nesodelovanju ključnih akterjev.
Na minulem dogodku, ki je potekal v Mariboru so akterji predelovalne industrije razkrili zaskrbljujoče podatke. Tako je predsednik uprave Celjskih mesnin, Izidor Krivec, občinstvo presenetil z izjavo, da bi lahko zgolj letos v svoj minus beležili med 5 in 10 milijoni evrov, saj celotne skoraj 100-odstotne rasti cen različnih vrst mesa in pa materialov ter 500-odstotne rasti cen energentov ne bodo mogli v celoti prevaliti na višje cene svojih izdelkov.

Tako bodo izzivi podjetij kmetijske in predelovalne industrije v prihodnosti vplivali tudi na strategijo kmetijske politike.

A vendar je vprašanje, kdo v verigi se bo odrekel svojemu kosu pogače. Kmetje se več ne morejo, saj z nizkimi odkupnimi cenami ustvarjajo konstanten minus. Predelovalna industrija v skladu z javno dostopnimi podatki še ima rezerve, a brez kmetovega pridelka nima surovin.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:08

Zaradi zanemarjanja vrtčevske infrastrukture nekaj oddelkov gostuje v šolah

S septembrom bo prag mariborskih javnih vrtcev prestopila nova generacija otrok. Tudi letos je v 36-ih enotah dovolj prostora...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel