spot_img

Preskrba z zelenjavo pod vprašajem

V zadnjem tednu

V Evropi je letošnja suša povzročila najhujšo krizo na trgu zelenjave v EU v zadnjih 40 letih. Izjema ni niti Slovenija, kjer pridelovalci zelenjave pričakujejo manjšo letino večine vrtnin. V Sloveniji je bila samooskrba z zelenjavo v letu 2018 le 38,9%, tako da smo v tem letu dokupili 158.000 ton zelenjave. A težava je suša, ki preži nad celo Evropo tako da bo tudi uvoz letos omejen. Iluzorno bi bilo pričakovati, da bodo trgovske police polnili slovenski proizvodi, saj le redko najdejo pridelovalci in prodajalci skupen jezik.

Po podatkih Statističnega urada smo leta 2019 uvozili slabih 9 tisoč ton solate, od tega kar 80 % iz Italije, od koder je velik del uvožene zelenjave, na primer skoraj ves uvožen radič, 92 % špinače, 87 % zelene, 65 % fižola in prav toliko uvoženih jajčevcev.  A trgovci poudarjajo, da slovenski pridelovalci predvsem sadja in zelenjave ne pridelajo dovolj oz. je ne pridelujejo čez celo leto.

Da tudi v prihodnje ne bo nič kaj bolje nakazuje dejstvo, da so v okviru nove evropske finančne perspektive zelenjadarstvu namenili veliko manj denarja kot ostalim panogam.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:25

Štartaj kariero s potencialom!

Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, je danes organizirala brezplačno zaključno konferenco »Štartaj kariero za zeleni in digitalni prehod«...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel