spot_img

Premier Janša: Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja koncentracijo ruskih enot na mejah Ukrajine

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Janša je sicer danes po telefonu govoril z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom in ob tem »izrazil podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine in pravici vsake države, da izbira svoje zavezništvo«.

Janša napovedal obisk Ukrajine še v tem mesecu?

Janša je na Twitterju še zapisal, da sta se s Šmigalom dogovorila za njegov obisk v Ukrajini do konca tega meseca. »S podporo Ukrajini EU in Nato ščitita ne le prijateljsko državo, ampak same temelje, na katerih sta zgrajeni obe zavezništvi,« je dodal.

»Že sama grožnja uporabe sile s strani Kremlja povzroča veliko gospodarsko škodo Ukrajini in širše, zato je potrebna takojšnja deeskalacija,« je še zapisal slovenski premier.

Zunanje ministrstvo odsvetuje vsa potovanja v Ukrajino

Po informacijah MZZ je v Ukrajini med 70 in 80 slovenskih državljanov. “Večinoma gre za osebe, ki so v zakonski zvezi z osebami ukrajinskega državljanstva, zato vsi verjetno ne bodo zapustili Ukrajine,” so ocenili.

Poziv državljanom je izdalo že veliko drugih držav: ZDA, Velika Britanija, Latvija, Estonija, Nizozemska, Avstralija, Nova Zelandija, Nemčija, Italija, Belgija in Španija. Predsednik republike Borut Pahor je medtem komentiral, da je treba zavarovati mir in storiti vse za nadaljevanje dialoga. Ruske oblasti pa obsojajo ameriško “histerijo”, medtem ko so tudi sami potrdili, da umikajo del svojega diplomatskega osebja.

Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi nadaljnjega poslabšanja varnostnih razmer v Ukrajini odsvetuje slovenskim državljanom potovanja v to državo. Tistim slovenskim državljanom, ki so še v Ukrajini, pa priporoča, naj državo »brez odlašanja na varen način zapustijo«, so danes sporočili z MZZ. Slovenija se je tako pridružila državam, ki zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino pozivajo svoje državljane, naj čim prej zapustijo Ukrajino.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Pošta Slovenije dviguje cene

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img