Povečanje moči omrežja ali vzpostavitev novih polnilnic

0
71

Slovenija bo morala skladno z novo evropsko uredbo ob avtocestah postaviti od 16 do 20 visoko zmogljivih polnilnic za električna vozila. Ker zadostne moči ne omogoča nobena od trenutnih lokacij bencinskih servisov, državo čakata povečanje moči omrežij ali vzpostavitev novih lokacij. Novo infrastrukturo načrtujejo tudi v Luki Koper.

Svet EU je ta teden potrdil uredbo o vzpostavitvi infrastrukture za alternativna goriva, po kateri bodo morale biti električne polnilnice za osebne avtomobile z izhodno močjo najmanj 400 kilovatov (kW) ob jedrnem cestnem omrežju EU (TEN-T) do leta 2026 nameščene vsaj na vsakih 60 kilometrov. Ob tem se bo morala izhodna moč omrežja polnilnic do leta 2028 povečati na 600 kW.

Polnilne postaje za tovornjake in avtobuse bodo morale biti nameščene na vsakih 120 kilometrov. Do leta 2028 bodo morale biti te postaje na voljo na polovici glavnih cestnih povezav v EU, in sicer z izhodno močjo od 1400 do 2800 kW.

Del omrežja TEN-T je tudi velika večina slovenskih avtocest. Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, gre pri omenjenih polnilnih postajah za zelo velike priključne moči, ki pa trenutno niso možne na nobeni od lokacij obstoječih bencinskih servisov. “Prvenstveno bo treba okrepiti omrežje na določenih lokacijah bencinskih servisov ali vzpostaviti nove lokacije za polnjenje električnih vozil. Predvidevamo okrepitve distribucijskega omrežja na obstoječih lokacijah počivališč do največ treh megavatov,” so navedli.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here