spot_img

Ponudba študentskih del presega povpraševanje

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Šolsko leto se je zaključilo, poletje je v polnem zamahu, zato tudi številni dijaki in študenti iščejo poletno študentsko delo. Kakšna je ponudba del za dijake in koliko je dejansko z njihove strani povpraševanja po različnih oblikah dela pa smo povprašali na Študentskem servisu Maribor.

Ponudba študentskega kot tudi rednega dela pa je trenutno ogromna. Več je namreč tistih, ki ponujajo delo kot tistih, ki iščejo zaposlitev. Na spletni strani študentskega servisa je tako mogoče zaslediti številna prosta dela iz različnih panog.

Nekateri študenti in dijaki se to leto morda prvič srečujejo s študentskim delom. Recimo, da so popolnoma brez izkušenj, do sedaj niso še nikjer delali, zdaj pa so se odločili, da si nekoliko popestrijo poletne počitnice in si prislužijo nekaj svojega denarja. Zato napotki iz prve roke za vse novince.

Najnižja urna postavka ja 6,17 eur bruto /uro, kar znaša 5,21 eur neto/uro. Bolj zaželena pa so seveda tista dela, ki so najbolje plačana, se opravljajo pri uglednih delodajalcih in predvsem strokovna dela v smeri šolanja, ki prinašajo izkušnje, kompetence in vodijo do morebitne redne zaposlitve.

Danes je študentsko delo bistveno drugačno kot leta nazaj. Študentsko delo se je v teh letih bistveno podražilo, plačani so prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, mladim teče pokojninska doba, plačujejo se prispevki za zdravstveno zavarovanje in poškodbe pri delu. Hkrati pa je število študentov izjemno upadlo, študentov je namreč za 1/3 manj kot pred 10 leti. K temu največ prispevajo manjše generacije, slaba demografska slika, hkrati pa ni več fiktivnih študentov.

Za konec pa še nekaj zanimivosti povezanih s študentskim delom, mladi se vsaj enkrat v času šolanja srečajo s študentskim delom, v poletnem času dela okoli 70 % mladih, delo v gostinstvu predstavlja samo 7-8 % vseh dejansko opravljenih del dijakov in študentov ter kar 64 % mladih se po končanem šolanju zaposli pri enem izmed delodajalcev, kjer so prej opravljali študentsko delo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Američani prepoznali potencial Pirana

Ameriška televizijska mreža CNN je med najlepša mesta v Evropi uvrstila tudi Piran. Pri tem je na svoji spletni...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img