spot_img

Policisti so začeli s poostrenim nadzorom vožnje pod vplivom alkohola

V zadnjem tednu

Danes, 4. maja 2022, se je začela prva od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Akcija bo potekala do 10. maja 2022.

V tem času bodo policisti ob rednem delu, pa tudi z občasnimi poostrenimi nadzori, preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, so evropsko usklajene in jih koordinira evropska zveza prometnih policij ROADPOL.

Opiti mislite, da vozite bolje. Pa je to res?

Policija in Agencija za varnost prometa opozarjata, da se z višanjem stopnje alkohola v krvi nadzorni centri možganov drug za drugim “izklapljajo”, nadzor pa prevzemajo avtonomni centri. Večajo se vidne posledice na vidu, ravnotežju in pri reakcijskem času. To ima za volanom številne, lahko usodne posledice.

Že majhna količina popitega alkohola lahko pomembno vpliva na delovanje oči. Ker alkohol vpliva na delovanje očesne leče, se voznikom zoži vidno polje. Pri tem vse težje zaznavajo dogodke, ki se dogajajo na levi ali desni strani. Z naraščanjem stopnje zaužitega alkohola postaja očesna leča vse bolj toga, kar vpliva na zameglitev vida. Tako nastane pojav t. i. tunelskega vida, pri katerem se osebi močno zoži vidno polje in poslabša ostrina vida. Poleg omenjenega alkohol vpliva na očesno mrežnico, posledično pod vplivom alkohola težje zaznavamo rdečo barvo, ki pa je v prometu precej pogosta in ima pomembno funkcijo, na semaforju, svetlobnih znakih, prometnih znakih, rdeče barve so tudi žarometi na vozilih.

Največ policistov bo na terenu v soboto

Slovenija se bo v sklopu letošnje akcije pridružila večini evropskih držav, ki bodo izvedle javnosti že poznan maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov. Ta bo potekal v soboto, 7. maja 2022, od 18. do 6. ure naslednjega dne. Nekatere policijske uprave bodo čas, ko bodo opravljale nadzor, prilagodile lokalni problematiki.

V tem času lahko vozniki pričakujejo povečano število policijskih kontrol, s katerimi želijo policisti predvsem odvrniti voznike od namere, da bi vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Letos vozniki “spijejo več”

Vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun, opozarja: “Kar vsaka tretja smrtna prometna nesreča se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vse voznike zato pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivamo tudi kolesarje in pešce!”

Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč je v letošnjem letu zanašala 1,45 grama na kg krvi v lanskem pa 1,40 grama na kg krvi.

Policija je v letošnjem letu do (2. maja) ugotovila 4.329 kršitev, povezanih z alkoholom, v enakem obdobju lani pa 3.374. Odrejenih je bilo 122.364 alkotestov (lani 130.220), od katerih je bilo 4.281 pozitivnih (lani 3.263), 112 pa je bilo odklonjenih (lani 101). Odrejenih je bilo 447 strokovnih pregledov za droge (543 lani), od katerih je bilo 80 pozitivnih (94 lani), 252 oseb pa je strokovni pregled odklonilo (335 lani). Do tega datuma so policisti tudi obravnavali 2 (lani 1) smrtni prometni nesreči, ki sta jih povzročila voznika, ki sta vozila pod vplivom prepovedanih drog. 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel