Policija: Policist je orožje izvlekel, ker je postopek postal nevaren

0
574
vir: Policija.si
vir: Policija.si

V zvezi s sobotnim dogodkom, ko je eden od policistov, ki so varovali javni red in mir na nogometni tekmi med NK Maribor in FC Koper, izvlekel strelno orožje, so iz Policijske uprave Maribor danes poslali pojasnilo, “Po koncu nogometne tekme med NK Maribor in FC Koper se je po 22.uri na stadionu Ljudski vrt v Mariboru, med izvajanjem policijskih postopkov z osebo, ki je predhodno kršila javni red in mir, v policijski postopek z eno osebo vpletlo več deset navijačev.”

Ob tem naj bi prišlo je do kršitve javnega reda in miru in tudi do podanih elementov suma storitve kaznivega dejanja, zaradi česar so policisti uporabili prisilna sredstva, saj je skupina navijačev s svojimi dejanji preprečevala izvedbo policijskega postopka. Pri tem so bili, po doslej zbranih informacijah, trije policisti lahko telesno poškodovani. Tri policiste je med izvajanjem policijskih nalog neposredno napadlo več deset navijačev z udarci in brcami ter z metanjem ograj vanje. “Zaradi intenzivnega napada več oseb na policiste, je na podlagi strokovnih standardov in po tipologiji policijskih postopkov, postopek postal nevaren, ki ga lahko policisti varujejo z izvlečenim strelnim orožjem. Eden od policistov je izvlekel službeno pištolo in jo usmeril v zrak ter jo na tak način pripravil za morebitno uporabo, če drugače ne bi mogel odvrniti sočasnega, protipravnega napada, s katerim je ogroženo njihovo življenje. Službenega orožja policisti niso uporabili, izvlek pištole in varovanje postopka z izvlečenim ali pripravljenim orožjem pa ne šteje za uporabo prisilnega sredstva,” so dodali na PU Maribor.

Trenutno na PU Maribor intenzivno zbirajo obvestila in nadaljujejo s preiskavo varnostnega dogodka, tako glede suma storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi po drugem odstavku 299. člena Kazenskega zakonika, kakor tudi glede okoliščin uporabe prisilnih sredstev. Policisti so v povezavi z varovanjem tekme sicer obravnavali še kršitve po Zakonu o javnih zbiranjih, Zakonu o varstvu javnega reda in miru, ter kaznivo dejanje Poškodovanja tuje stvari.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here