spot_img

Pokopali so napačnega pacienta

V zadnjem tednu

V celjski bolnišnici je ta teden prišlo do neljubega dogodka, v katerem so o smrti pacienta, pripeljanega iz enega od domov za starejše, obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim.

Za napačno identifikacijo so izvedeli šele v sredo pozno popoldne, ko je bil umrli pacient že pokopan.

Po njegovih besedah so bili v sredo pozno popoldne seznanjeni, da je bila pacientu, ki je bil z zdravljenja prepeljan nazaj v dom starejših občanov, priložena napačna dokumentacija. Takoj so posumili v zamenjavo identitete dveh pacientov, dogodek pa prijavili policiji in z njim seznanili ministrstvo za zdravje. Ob tem je tudi več članov osebja doma za starejše potrdilo pravo identiteto vrnjenega pacienta.

Podrobnosti je na današnji konferenci predstavil minister za zdravstvo Danijel Bešič Loredan. Kot je navedel sta bil oba pacienta nepokretna, en pacient je bil nepogovorljiv z demenco, drugi pa pogovorljiv, a ga ob prihodu nihče ni vprašal po imenu in priimku, nihče ni preveril njihove identitete, nihče ni pomislil, da bi ob prihodu dveh pacientov poklical njune sorodnike. Dva dni kasneje je ena oseba umrla, tudi takrat ni nihče preveril njegove identitete in oseba je bila kremirana. Pacienta nista imela covida, eden je imel okužbo sečil, drugi pa pljučnico. Zdravljenje je bilo nato vodeno v skladu s priloženo dokumentacijo, ki je bila napačna, saj so bila zamenjana tudi zdravila. Zaradi hude napake je vodstvo bolnišnice že podalo odstopno izjavo.

Ministrstvo tako ugotavlja, da bo treba posodobiti tudi celoten sistem registra tveganj. Kot so namreč ugotovili, v protokolu nimajo predvidenega primera, v katerem pacienti niso pogovorljivi in pri katerih ne morejo preveriti identitete.

 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Dizelsko gorivo in kurilno olje 8 centov cenejša

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju,...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel