spot_img

Jemali so podkupnine in darila v zameno za posel

V zadnjem tednu

Celjski kriminalisti so zaradi suma storitve 22 kaznivih dejanj s področja korupcije na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 16 fizičnih in štiri pravne osebe. Vpleteni so povezani z izvajanjem gradbenih storitev v dveh občinah na celjskem območju.

Policisti so s preiskovanjem kaznivih dejanj začeli v letu 2019, pri tem pa izvedli več kot sto posameznih preiskovalnih dejanj, pri zbiranju dokazov pa so poleg klasičnih preiskovalnih metod uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Ob tem so uslužbenci, ki so pripravljali razpisno dokumentacijo oziroma vodili postopke javnega naročanja, po navedbah policistov med drugim vplivali na izbiro ponudnika na način, da so prilagodili razpisne pogoje na različne druge načine privilegirali posamezne ponudnike, nekateri pa so tudi med sabo sodelovali, tako da so si izmenjali več kot sto konkurenčnih ponudb.

Eno od področij, kjer so korupcijska tveganja velika, je prav področje javnega naročanja, sicer pa policija svoje aktivnosti na področju odkrivanja in preiskovanja korupcije usmerja tudi na druga, bolj izpostavljena področja, kot so uradna dolžnost in javna pooblastila, zdravstvo, bančništvo in zaščita finančnih interesov države in EU.

S korupcijskimi kaznivimi dejanji so osumljenci zase ali za druge osebe pridobivali protipravno premoženjsko korist in posledično tudi povzročali veliko premoženjsko škodo občinskim blagajnam in državnemu proračunu oz. porabnikom javnih sredstev.

Lani je bilo v Sloveniji število obravnavanih korupcijskih kaznivih dejanj nad desetletnim povprečjem, ki je okoli 130, saj je policija vložila kazenske ovadbe in poročila v njihovo dopolnitev za 178 kaznivih dejanj korupcijske kriminalitete.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel