Podzemna voda: skrito naj postane vidno

0
471

Danes obeležujemo svetovni dan voda, letos z naslovom »Podzemna voda: skrito naj postane vidno«. V Sloveniji podzemne vode s 95% predstavljajo prevladujoč vir oskrbe s pitno vodo. Čeprav je Slovenija vodnata država, se moramo zavedati, da so vodni viri omejeni. Za nemoteno oskrbo z vodo pa je ključen prav vsak segment krožne poti vode – od izvira pa vse do čistilne naprave.

Na svetovni dan voda so si obiskovalci po dveh letih lahko vnovič v živo ogledali delovanje centralne čistilne naprave. Za obisk so se odločile tudi številne osnovne šole, ki so želel otrokom pobližje predstaviti krožno pot vode.

Letos praznujejo 20-letnico centralne čistilne naprave v Dogošah, ki je pomembno doprinesla k ohranjanju reke Drave. V podjetju AquaSystem se trudijo da na svetovni dan voda prebivalce Maribora in okolice spodbujajo k odgovornemu ravnanju z vodo in skrbi za reko Dravo.

S čiščenjem odpadnih voda varuje enega največjih evropskih vodotokov in podtalne vodne rezerve, ki so vir pitne vode za Maribor in Podravje.
Demografski trendi in gradbeni razcvet, ki smo mu priča v zadnjih nekaj letih napoveduje večanje števila prebivalcev in posledično večjo obremenjenost čistilne naprave. A po besedah Lozarja imajo še rezerve. Ker se manjše občine priklapljajo se povečuje plačilna sposobnost mariborske občine.

Januarja 2021 je stopila v veljavo evropska direktiva, ki govori o zahtevah za pitno vodo. Omenjena direktiva se povezuje tudi z zahtevami za varovanje voda in od držav članic zahteva, da spremljajo vodna telesa, ki so viri pitne vode, in sprejmejo ustrezne ukrepe za preprečevanje poslabšanja njihove kakovosti.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here