spot_img

Pljučna hipertenzija: pomembna je zgodnja diagnoza

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Kljub napredku, ki ga je dosegla medicina, je misel na pljučno hipertenzijo še vedno na vrsti med zadnjimi – pa ne le v laični javnosti, ampak tudi  med osebnimi zdravniki, kajti simptomi te bolezni so enaki kot pri številnih drugih, pogostejših boleznih. Zato je pot do diagnoze pri pljučni hipertenziji še vedno vse predolga, po drugi strani pa je zaradi povišanega krvnega tlaka v pljučnem žilju bolnikovo srce vedno bolj obremenjeno. Zgodnja postavitev diagnoze je dobesedno vitalnega pomena. In čeprav znanost še ni odkrila zdravila za to bolezen, zdravljenje upočasni napredovanje te sicer usodne bolezni. 

Pljučna hipertenzija je povišan krvni tlak v sistemu pljučne odvodnice (pljučne arterije), in sicer o pljučni hipertenziji govorimo, ko je sistolični tlak v pljučni arteriji višji od 35 milimetrov živega srebra, povprečni tlak v pljučni arteriji pa enak ali višji od 25 milimetrov živega srebra.

Pljučno hipertenzijo povzročajo razni vzroki in kadar je le-ta prepoznan, govorimo o sekundarni pljučni hipertenziji. Če pa primarna bolezen, ki povzroča povišan tlak v pljučni arteriji, ni poznana, govorimo o idiopatski ali primarni pljučni hipertenziji.

V skorajda vseh primerih pljučne hipertenzije se pojavita progresivna dispneja pri telesni aktivnosti in utrudljivost. Dispnejo lahko spremljajo neprijeten občutek v prsnem košu, omotičnost pri telesni aktivnosti ali občutek nastopa omedlevice. Ti simptomi so zlasti posledica nezadostnega minutnega volumna srca.

Simptomi pri pljučni hipertenziji so relativno nespecifični, tako da jih družinski zdravniki velikokrat lahko pripišejo katerim drugim boleznim, ki so mnogo bolj pogoste. Zato lahko traja tudi več let, da se postavi pravilna diagnoza.

Zdravljenje je pri pljučni hipertenziji ključnega pomena, saj tako lahko bistveno izboljšamo kakovost življenja obolelega – vse do presaditve pljuč, ki pride na vrsto, ko zdravila ne pomagajo več, pa tudi potem. Tu je sodobna medicina dosegla rezultate, na katere smo lahko res ponosni. S še boljšo in pravočasnejšo prepoznavo simptomov ter takojšnjim začetkom multidisciplinarnega zdravljenja pa bomo lahko še bolje dodajali leta življenju in življenje letom.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img