spot_img

Odslej so v muzejih dobrodošli tudi psi

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Skupnost muzejev Slovenije na dan muzejev, 18. maja, uvaja novost s katero se bodo še bolj približali obiskovalcem muzejev in galerij. Veliko slovenskih muzejev in galerij sicer že sedaj omogoča lastnikom psov obiske muzejskih in galerijskih prostorov, vendar te informacije do sedaj niso bile nikjer zbrane, prav tako pa ni bilo urejeno skupno označevanje in niso bila pripravljena navodila za prijeten in varen obisk muzejev in galerij v spremstvu psov.

Pri Skupnosti muzejev Slovenije so se zato odločili za skupno akcijo in pripravili nova znaka Psom prijazen muzej in Psom dostopen muzej s katerima bodo obiskovalci lahko že ob vstopu v muzej ali galerijo izvedeli ali se jim lahko njihov štirinožni prijatelj pridruži pri ogledu razstav ali pa je zanj pripravljen poseben prostor, kjer bo lastnike lahko varno počakal.

K sodelovanju v projektu so kot partnerja povabili Kinološko zvezo Slovenije, ki bo izvajala tudi nadzor nad spoštovanjem pravil s strani muzejev. Nadzor bodo izvajali vodniki reševalnih psov kot »skriti kupci«.

Psom prijazni in psom dostopni muzeji

Ker vsi muzeji in galerije psom ne morejo omogočiti dostopa do vseh prostorov, so se odločili, da pripravijo dve možnosti med katerimi lahko v posameznem muzeju ali galeriji izbirajo. Psom dostopen muzej je muzej, v katerem lahko psi lastnike spremljajo ob ogledu vseh razstavnih prostorov, zanje pa je pripravljen tudi prostor, kjer lahko lastnike tudi počakajo in se odžejajo.

Psom prijazen muzej je muzej, v katerega psi nimajo vstopa oziroma je vstop dovoljen samo v določene prostore, je pa zanje pripravljeno mesto, kjer lahko svoje lastnike varno počakajo in se odžejajo.

Kako s kužkom obiskati muzej?

Vstopijo lahko le psi v spremstvu odrasle osebe, ki plača vstopnino. Dobrodošli so samo primerno vzgojeni, poslušni in ubogljivi psi. Pes mora biti obvezno na povodcu.

Lastnik prevzema vso odgovornost. Tudi za morebitno škodo. V primeru, da pes po nesreči opravi potrebo v muzeju, mora lastnik o tem obvestiti osebje muzeja in poskrbeti za čiščenje.

Na javna vodstva ali druge aktivnosti, ki jih obišče množica obiskovalcev, vstop psom ni dovoljen. Prav tako lahko muzej omeji vstop za pse ob drugih izrednih okoliščinah in tudi kadar to morebiti zahtevajo drugi obiskovalci muzeja.
Muzej lahko omeji vstop nevarnim živalim. To so tiste živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka.
Službeni psi lahko vstopijo v muzej kadarkoli, ne glede na izredne okoliščine.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img