Ob povečani gneči velja večja previdnost in potrpežljivost

Policisti ob začetku avgusta opozarjajo na povečano previdnost in potrpežljivost. Poletni meseci so že sicer bolj kritični. Na cestah je veliko voznikov, gneča povzroča nejevoljo, svoje naredi še vročina … V vikendu, ki prihaja, pa bo gostota prometa po pričakovanjih še večja kot običajno. V številnih zahodnoevropskih državah se namreč začenjajo letni dopusti. Vse to lahko vpliva na poslabšanje cestnoprometne varnosti. 

“Na cestah pričakujemo tudi večjo raznovrstnost prometnih udeležencev oziroma veliko več tujih voznikov, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami. Predvsem pa se bo zaradi tega podaljšal čas potovanja, kar bo vplivalo tudi na razpoloženje udeležencev v cestnem prometu in njihovo pozornost,” opozarjajo policisti.

Na podlagi preteklih izkušenj sta glavna dejavnika tveganja za nastanek prometne nesreče z najhujšimi posledicami v tem obdobju prehitra oz. neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola. Zato udeležencem v cestnem prometu svetujejo predvsem strpno in previdno vožnjo, ob tem pa je dobro upoštevati še druge koristne napotke.

Kako varno do cilja?

  • Kljub vročini, gostemu prometu ter morebitnim zastojem ostanite strpni in upoštevajte cestnoprometne predpise. Do cilja vas lahko varno pripelje samo defenzivna vožnja. Spremljajte prometne informacije o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah.
  • Pri daljših potovanjih je priporočljivo načrtovati več postankov. Pri tem vozilo dobro prezračite, naredite nekaj razgibalnih vaj ter uživajte osvežilne brezalkoholne pijače. To še zlasti velja, če vozilo ni opremljeno s klimatsko napravo. Poleti se pri voznikih pogosteje pojavi tudi utrujenost, ki je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo. Na pot se zato vedno odpravite spočiti, če postanete med vožnjo utrujeni, pa se čimprej ustavite in si odpočijte. Če jemljete zdravila, jih ne pozabite vzeti s sabo.
  • Najhujše kršitve na avtocestah so prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno.
  • Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu, zato vozite le trezni. Prilagodite hitrost svoje vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.
  • Pri vožnji poskušajte predvideti dogajanje na cesti in ravnanja drugih, da se lahko nanje pravočasno pripravite.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content