O energetski prenovi objektov kulturne dediščine

0
361

Skupnost občin Slovenije, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Slovensko konservatorsko društvo organiziramo posvet na temo obnovljivih virov energije na objektih kulturne dediščine, ki ga bomo popestrili s primeri dobrih praks lokalnih skupnosti.

Sodelovali so strokovnjaki s področja kulturne dediščine, predstavniki občin in strokovnjaki za energetske sanacije. Posvet je odprl aktualno področje energetskih sanacij objektov pod varstvom kulturne dediščine in številne izzive, pred katere so, kot njihove lastnice, postavljene tudi občine.

»Na posvet smo povabili tako investitorje kot predstavnike področnih predpisov, da bi skupaj poiskali rešitev, ki naj jo potem država implementira v zakonodajo in jo tudi finančno podpre. Najprej je torej treba poiskati tiste prostore, kjer je to možno izvesti brez večjih omejitev, hkrati pa od proizvajalcev pričakujemo, da bodo fotovoltaični izdelki oblikovani tako, da kulturnih objektov ne bi izmaličili, da ne bodo poškodovale izgleda stavb, videza naselij, v katerih živimo in s tem podobe in pestre kulturne krajine Slovenije. Upamo, da bo država poslušna za naše predloge za spremembo zakonodaje,« je poudaril vodja Območne enote Maribor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in predsednik Slovenskega konservatorskega društva Srečko Štajnbaher.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here