spot_img

Nova Demenci prijazna točka

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Že od leta 2015 se v Zavodu Brez ovir ukvarjajo z osebno asistenco, z izboljšanjem dostopnosti objektov za invalide in dostopnim turizmom za gibalno ovirane. Od danes naprej pa lahko vsi na Gregorčičevi 13 v Mariboru najdejo tudi Demenci prijazno točko.

Širom po Sloveniji je že več kot 250 Demenci prijaznih točk, tudi v Mariboru jih lahko vsi, ki jih o demenci zanima karkoli najdejo na večih lokacijah. Demenci prijazna točka pa je namenjena osebam z demenco, svojcem in vsem zaposlenim, kot tudi vsem drugim v lokalni skupnosti, saj je pomembno, da tudi sosedje prepoznajo osebe z demenco in jim pomagajo.

Zaposleni na točki imajo potrebno znanje in informacije o demenci. Vedo, kakšni so prvi znaki in kako jih prepoznati, kako komunicirati z osebami z demenco, kako jim pomagati v primeru, ko se izgubijo in ne vedo, kje so, kdo so in kako najti pot domov.

Ob odprtju je Združenje Spominčica izročilo potrdilo o imenovanju zavoda za Demenci prijazno točko, sklenjen je bil  dogovor o sodelovanju, hkrati pa je bila izročena posebna nalepka z oznako. To so ob uradnem odprtju tudi nalepili na vidno mesto.

Na Demenci prijazno točko se lahko po informacije obrnejo prav vsi, predvsem pa se seznanijo z načini in postopki usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov.

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah in se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje.

V Sloveniji je obolelih že več kot 32.000 oseb, v Evropi 10 milijonov, na svetu pa že več kot 49 milijonov. Število obolelih iz leta v leto narašča, do leta 2040 pa naj bi se v Evropi in ZDA podvojilo. Po podatkih Svetovne organizacije za Alzheimerjevo bolezen za osebe z demenco skrbi še trikrat toliko ljudi.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img