spot_img

Notranje ministrstvo zavrača očitke o oviranju sindikalne dejavnosti

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Na Ministrstvu za notranje zadeve zavračajo obtožbe policijskih sindikatov, da se javnim uslužbencem Policije onemogoča svobodno združevanje in izvajanje sindikalne dejavnosti. Kot napovedujejo, bodo v kratkem sindikatoma posredovali konkreten predlog za spremembe kolektivne pogodbe, s katerimi bi ustrezno uredili področje dela profesionalnih sindikalnih zaupnikov.

Zakaj je prišlo do trenj med sindikatom in ministrstvom?

Policijski sindikat Slovenije je namreč v sredo napovedal ovadbo direktorja uprave uniformirane policije pri Generalni policijski upravi Danijela Lorbeka in njegovega pomočnika, saj sta sindikalnemu zaupniku odredila delo na sedežu delodajalca in mu določila delovni čas v istem času, ko bi moral opravljati sindikalno delo. Po mnenju sindikata sta ga s tem zavestno, namerno in protipravno spravila v negotov in podrejen položaj ter ovirala sindikalno delovanje organa sindikata.

Tako direktor uprave kot njegov pomočnik nista odklonila izvršitev navodil generalnega direktorja Policije Antona Olaja, ki so po mnenju sindikata protipravna in s katerimi si enostransko in zavestno napačno razlaga že devetletno ustaljeno in enako izvajanje določb kolektivne pogodbe za policiste, je zapisano na spletni strani sindikata. Sindikat je sicer že v torek napovedal tudi kazensko ovadbo zoper Olaja.

Kot so v odzivu na očitke zapisali na spletni strani notranjega ministrstva, je bistvo tokratnega spora priznavanje plačanih ur, ki jih želijo sindikalni zaupniki obeh sindikatov v letu 2022 porabiti za sindikalno delo. Konec lanskega leta sta namreč sindikata brez kakršnega koli predhodnega dogovora delodajalca obvestila, da bo v letošnjem letu polni delovni čas sindikalno delo skupaj opravljalo 21 policistov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kaj veleva kolektivna pogodba za policiste?

V skladu s kolektivno pogodbo za policiste se ure za sindikalno delo priznavajo za udeležbo na sestankih in za ostale sindikalne aktivnosti, določene v kolektivni pogodbi, sindikalni zaupniki pa se morajo o izrabi dodeljenih ur z neposrednim vodjo praviloma dogovoriti najmanj deset dni pred načrtovano izrabo. Vodstvo ministrstva je zato sindikata obvestilo, da se s predlaganim načinom koriščenja plačanih ur za sindikalno delo ne strinja.

“Vodstvo ministrstva odločno zavrača obtožbe, da gre pri tem za kakršno koli onemogočanje ali oviranje sindikalne dejavnosti. Sindikata sta bila namreč že večkrat pozvana, da sporočita, če želita, da bi nekateri sindikalni zaupniki svoje funkcije v sindikatu opravljali profesionalno, pri čemer bi se pogoje za poklicno opravljanje sindikalnih funkcij celovito dogovorilo v kolektivni pogodbi za policiste,” so zapisali.

Ker jasnega odgovora do danes še niso dobili, bo sindikatoma v kratkem posredovan konkreten predlog za spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe, s katerimi bi ustrezno uredili področje dela profesionalnih sindikalnih zaupnikov, so napovedali na ministrstvu.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Po hitri cesti v napačno smer, povzročil nesrečo in pobegnil

Včeraj, okoli 14. ure je 25-letni voznik osebnega avtomobila vozil po hitri cesti H2 v napačni smeri oz. po...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img