Nekdanji hotel Kačar po novem varstveno delovni center zavoda Dornava

Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava, ki skrbi za otroke, mladostnike in odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju, ureja v stavbi nekdanjega hotela Kačar v mariborski četrti Tezno svoje dodatne prostore. Naprej bodo tam vzpostavili varstveno delovni center s cvetličarno in kavarno, kasneje še stanovanja za uporabnike.

Mariborska enota bo dostopnejša 

“Trenutno smo v fazi opremljanja in urejanja objekta. Čakamo še uradni prevzem objekta,” je povedala direktorica zavoda Ivanka Limonšek. Najprej bodo v novih prostorih odprli varstveno delovni center, kjer bodo izvajali integrirane delavnice. Na voljo bo cvetličarna, kavarna in kreativna delavnica. Kasneje bodo začeli še s selitvijo uporabnikov v zgornji dve nadstropji, kjer bo stanovanjska enota.

Zavod ima v Mariboru že dnevni center, in sicer v Dalmatinski ulici, ki je namenjen vrtcu in šoli, z novimi prostori v nekdanjem hotelu Kačar na Teznem pa se želijo po besedah direktorice odpreti navzven in tako omogočili uporabnikom vključitev v lokalno okolje. “Investicija je bila primerna zato, ker na območju Maribora nimamo varstveno delovnega centra ter stanovanjske enote. Enota v Mariboru bo dostopnejša osebam, da bodo bližje sorodnikom,” je pojasnila direktorica.

Investicijo je finančno v celoti pokrilo pristojno ministrstvo, takrat še ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Ureditev stanovanj zahteva več časa, saj jih je treba prilagoditi uporabnikom. Vsak uporabnik bo po napovedih imel svojo sobo in kopalnico, skupni pa bosta kuhinja in dnevna soba. Predvidoma naj bi sprejeli do 20 stanovalcev, ki se bodo sem priselili iz Dornave. Večinoma naj bi šlo za osebe, ki imajo svojce v Mariboru ali okolici.

Tudi v varstveno delovni center naj bi bilo vključenih do 20 oseb. Sprejemali naj bi tudi nove uporabnike, ki bodo želeli sodelovati v omenjenih treh programih integriranih delavnic, v okviru katerih bodo nudili storitve tudi za zunanje obiskovalce.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content