spot_img

Na severovzhodu Slovenije uspešni pri zagotavljanju oskrbe z vodo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Na severovzhodu države za zdaj večjih težav z oskrbo s pitno vodo ni, čeprav torkove padavine niso bile preveč izdatne. Najbolj zaskrbljeno so zaloge vode prejšnji teden opazovali na Bistriškem in Ptujskem, kjer pa po vsaj malenkostni osvežitvi od vročinskega vala in priporočilih za varčevanje z vodo opažajo, da se je poraba nekoliko znižala.

V Slovenski Bistrici prošnje po racionalni porabi vode 

Komunala Slovenska Bistrica je prejšnji teden svoje uporabnike obveščala, da je zaradi dolgega sušnega obdobja in neupoštevanja varčevalnih ukrepov porabe pitne vode stanje glede dobave pitne vode postalo kritično na območju občine Oplotnica in drugih višje ležečih predelov Pohorja, zaradi česar naj bi grozil izpad vodooskrbnega sistema.

Občane so zato do preklica pozvali k skrajnemu varčevanje in upoštevanje prepovedi uporabe pitne vode za zalivanje, polnjenje bazenov, pranje in polivanje cestišč in dvorišč, pranje avtomobilov in podobno nenujno rabo.

Kot je povedal direktor bistriške komunale Maksimiljan Tramšek, kljub razpolovljeni količini vode s površinskih vodnih virov še vedno zagotavljajo nemoteno oskrbo. Ob tem se je poraba vode celo nekoliko povečala, saj so nekaterim uporabnikom, ki imajo sicer tudi lastna vodna zajetja, ta zaradi suše usahnila, zato so začeli za kmetijske in druge potrebe uporabljati vodo iz javnega sistema.

“Potrebe po kakšnih redukcijah še ni, seveda pa bi bili veseli kakšni padavin, vendar zmernih, saj kakšen hudournik tudi ne bi pomagal. Če bi sedanja suša in pripeka trajali še dva ali tri tedne, potem bi res težko zdržali,” je še dodal Tramšek.

Kako so se na vročinski val odzvali na Ptuju in v Mariboru?

Na ptujski komunali so prejšnji teden že razmišljali o morebitnih omejitvah uporabe vode, saj glede na sedanje stanje ne smejo preseči 20.000 kubičnih metrov na dan. Direktor Janko Širec je le pomiril, saj najhujšega vročinskega vala ni več, ob tem pa so bili uspešni tudi s priporočili, tako da so ljudje začeli vodo uporabljati bolj racionalno.

“V normalnih razmerah črpamo okoli 12.000 do 13.000 kubičnih metrov vode na dan, prejšnji teden pa smo se približali že 18.000 litrom. Po manjši ohladitvi se je poraba že znižala na 16.000, tako da resnih težav v tem trenutku nimamo,” je pojasnil Širec in dodal, da o ukrepih zato še ne razmišljajo, še vedno pa veljajo priporočila.

V Mariborskem vodovodu, ki oskrbuje 16 občin, zagotavljajo, da je trenutno vode za vodooskrbo dovolj, zato večjih težav ne pričakujejo. Kot so pojasnili , se občasno lahko pojavijo težave s transportom na manjših in bolj oddaljenih vodooskrbnih podsistemih ter na sistemih malih zajetij, občutljivih na vremenske oziroma sušne razmere.

Dodatnih ukrepov za omejevanje porabe pitne vode za zdaj ne načrtujejo, hkrati pa dnevno spremljajo stanje na vodnih virih. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ob tem redno jemlje vzorce za analizo na mikrobiološke in kemijske parametre, vpliva suše pa na kakovost vode zaradi trenutnih razmer niso zaznali.

Na ormoški komunali po besedah Bogdane Kolbl za zagotavljanje zadostnih količin pitne vode za porabnike občini Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž skrbijo s črpanjem podtalnice na območju Mihovcev ter umetnim bogatenjem podtalnice, s katerim surovo vodo črpajo iz kanala Drave, nato pa jo infiltrirajo v podtalnico.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Američani prepoznali potencial Pirana

Ameriška televizijska mreža CNN je med najlepša mesta v Evropi uvrstila tudi Piran. Pri tem je na svoji spletni...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img