spot_img

Na avtocestnem omrežju letos načrtovanih več obsežnejših projektov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Dars letos načrtuje več obsežnejših projektov na omrežju avtocest in hitrih cest, nekaj jih je tudi na štajerski avtocesti.Na štajerski avtocesti je letos načrtovana ureditev tretjega prometnega pasu in obnova na odseku med Dramljami ter Slovenskimi Konjicami.

Kateri bodo ključni projekti v letu 2022?

Dars že nekaj časa pripravlja projekt ureditve tretjega prometnega pasu na štajerski in primorski avtocestni vpadnici v Ljubljano, ki bo vzpostavljen z rekonstrukcijo obstoječega odstavnega v vozni pas. Pričakujejo, da bo to po povečalo pretočnost in varnost na odseku, ki je močno prometno obremenjen in učinkovitejše obvladovanje prometnih tokov oziroma konic.

Projekt se je zavlekel zaradi zahtev presoje vplivov na okolje, podanih s strani direkcije za vode in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dars sicer poudarja, da poseg ne bo bistveno vplival na okolje in zdravje ljudi.

Obnova AC med Dramljami in Slovenskimi Konjicami  predvidena v dveh letih

Dars bo letos za novogradnje predvidoma namenil 78 milijonov evrov, za obnove na avtocestnem omrežju pa 75 milijonov. Med pomembnejšimi projekti obnove so v družbi omenili dela na odseku štajerske avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami ter med Vranskim in Trojanami. Kot so pojasnili v avtocestnem upravljavcu, sodita ta projekta med glavne naložbe v srednjeročnem obdobju, pri čemer pa je terminski plan izvedbe del v veliki meri odvisen od uspešne izpeljave postopkov javnega naročanja za izbor izvajalca.

Projekt obnove devetkilometrskega odseka Slovenske Konjice-Dramlje predvideva rekonstrukcijo voziščne konstrukcije, gradbeno in elektro-strojno obnovo predorov Golo rebro in Pletovarje, obnovo viaduktov Škedenj I. in II. ter Grapa, postavitev protihrupnih ograj, zamenjavo signalizacije ter ostala dela. Ker gre za obsežno rekonstrukcijo, je izvedba predvidena v dveh gradbenih sezonah, delno že v 2022, delno pa v 2023. Izvedba je predvidena pod delno prometno zaporo avtocestnega odseka, katerega eno smerno vozišče je pred leti nastalo z rekonstrukcijo dotedanje hitre ceste.

Ker so prometne obremenitve slovenskih avtocest vse večje, avtoceste pa vse starejše, se vsako leto povečujejo tudi potrebe po obnovah. Na Darsu pojasnjujejo, da v zadnjem obdobju letno obnovijo med 50 in 70 kilometri vozišč. V tem letu je – v odvisnosti od uspešnosti izborov izvajalcev – predvidenih kar nekaj obsežnejših projektov.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

00:04:58

Spremenjene navade za boljšo hrano

V tokratni rubriki Regionalna preskrba smo raziskovali spremembe potrošniških navad in drugačen njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img