spot_img

Mariborsko sodišče kljub epidemiji lani spet z večjim upadom zadev

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Epidemija je tudi v letu 2021 vplivala na poslovanje mariborskega okrožnega sodišča s pripadajočimi okrajnimi sodišči v Mariboru, Slovenski Bistrici in Lenartu, čeprav je pripad zadev zrasel za skoraj desetino in so se tako spet približal števili iz “necovidnega” leta 2019. Lani so namreč v obravnavo prejeli 73.387 zadev oz. 6624 več kot leto prej.

Le nekaj sto primerov manj, kot prejšnja leta

Kot je razvidno iz letnega poročila sodišča, so na sodišču prejeli le še približno 700 primerov manj kot pred dvema letoma. Na vseh treh okrajnih sodiščih skupaj se je pripad lani, ko je znašal 60.094 zadev, v primerjavi z letom 2020 povečal za skoraj 13 odstotkov, kar kaže na to, da so se številke v sodnem okrožju povečale na račun večjega pripada na okrajnih sodiščih.

Okrožno sodišče v Mariboru je lani samo prejelo skupaj 13.291, v letu 2020 pa 13.408 zadev, kar pomeni, da je številka celo upadla za slab odstotek. V večji meri so upad beležili v pomembnejših kazenskih zadevah, kjer je bil s 666 zadevami za skoraj četrtino manjši, v pomembnejših insolvenčnih zadevah pa je s 354 zadevami upadel za skoraj tretjino.

Skupaj so na vseh sodiščih omenjenega okrožja lani rešili 73.984 zadev, kar je za skoraj enajst odstotkov več kot leto prej. Gledano vse zadeve skupaj gre tako ugotoviti, da je sodno okrožje obvladovalo pripad zadev, saj je rešilo 597 zadev oziroma 0,81 odstotka več zadev, kot jih je prejelo. Na okrožnem sodišču so rešili 13.677 zadev, kar je prav tako nekaj več, kot so jih prejeli na novo.

Na mariborskem okrožju veliko nerešenih primerov

Sicer pa je bilo v mariborskem okrožju konec preteklega leta nerešenih 10.509 zadev, kar je za okoli 5,5 odstotka manj kot konec leta 2020. Pri tem na sodišču poudarjajo, da je bil pripad vseh zadev na sodno okrožje v letu 2021 večji od pripada v letu 2020, sodišča pa so se še vedno soočala z omejenim poslovanjem zaradi upoštevanja zaščitnih in epidemioloških ukrepov.

Proračun mariborskega okrožnega sodišča je bil lani zakoličen pri 20,3 milijona evrov, uresničen pa je bil v 91 odstotkih. Skoraj tri četrtine vsega denarja so porabili za stroške dela, stroški sodnih postopkov so znašali 17 odstotkov, ostalo je šlo za materialne stroške in stroške brezplačne pravne pomoči ter dodatke v času epidemije, medtem ko so za investicijsko vzdrževanje namenili vsega 0,32 odstotka.

Okrožno sodišče v Mariboru je sicer konec lanskega leta zaposlovalo 91 sodnikov, od tega jih je bilo 44 na okrožnem sodišču. Številka je nižja kot leto prej, kar je posledica upokojitev dveh sodnic za prekrške na mariborskem okrajnem sodišču, dve sodnici pa sta bili iz okrožnega premeščeni na višje sodišče.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img