spot_img

Katere stranke gredo v boj na parlamentarnih volitvah?

V zadnjem tednu

Pred uradnim razpisom volitev je že znano, da se v bitko za nov mandat podajajo vse parlamentarne stranke, na prestop parlamentarnega praga pa bodo ciljale tudi nekatere zunajparlamentarne in nove stranke. Pred uradnim začetkom volilne kampanje stranke sicer čaka še potrjevanje kandidatnih list, nekatere pa tudi potrjevanje volilnega programa.

Kdaj bodo letošnje parlamentarne volitve?

Predsednik republike Borut Pahor bo po napovedih v sredo razpisal redne državnozborske volitve. Te bodo 24. aprila, roki za volilna opravila pa bodo začeli teči 14. februarja, ko bo že mogoče vlagati kandidature.

Stranke tako pospešeno nadaljujejo s predvolilnimi aktivnostmi, zaključujejo svoje kandidatne liste in dokončno potrjujejo volilne programe, s katerimi bodo tokrat nagovarjale volivce.

Vladni SDS in NSi ter SNS, ki vlado v tem mandatu podpira iz opozicije, se na volitve podajajo samostojno. NSi sicer pred volitvami čaka še programska konferenca, na kateri bodo potrjevali volilni program. Stranke po zadnjih informacijah čaka tudi še končno potrjevanje kandidatnih list.

Tudi opozicijske SD, LMŠ, SAB in Levica, ki so že septembra podpisale sporazum o povolilnem sodelovanju, bodo na volitvah nastopile samostojno z lastnimi programi in kandidatnimi listami.

Bolj negotova pa je za zdaj usoda DeSUS, ki se o skupnem nastopu na volitvah dogovarja s stranko LIDE pod vodstvom aktualnega predsednika DZ Igorja Zorčiča. Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je v teh dneh za STA dejal, da ima stranka sestavljeno kandidatno listo, ki jo bodo v februarju potrdili še organi stranke, takrat pa bodo odločali tudi, ali se bo stranka na volitve podala samostojno ali ne.

Medtem pa na volitvah po dveh mandatih ne bo več SMC

Ta se je nedavno najprej združila z zunajparlamentarno GAS v stranko Konkretno, ta teden pa so SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati podpisali pogodbo o skupnem nastopu na državnozborskih volitvah pod imenom Povežimo Slovenijo. S podpisom se je peterica strank zavezala, da bo oblikovala najboljšo listo kandidatov, ki jim bo nudila vso potrebno infrastrukturo. Predsedniki strank bodo v soglasju sprejemali odločitve glede oblikovanja skupne poslanske ekipe in sodelovanja z zavezniki po volitvah. Pogodba, ki so jo podpisali, velja za določen čas, do izteka prihodnjega mandata državnega zbora.

Na povezovanje stavijo tudi v novi stranki LIDE, ki se je po njegovem izstopu iz SMC oblikovala okoli aktualnega predsednika DZ Igorja Zorčiča. Statut stranke je sicer ustrojen tako, da omogoča povezovanje z drugimi akterji in do tri predsednike (eden od njih je Zorčič), v prihodnjem tednu naj bi bilo tudi bolj jasno s kom in kako se bo stranka podala na volitve.

Zorčičeva kolegica iz poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga pa se je pridružila stranki Gibanje Svoboda, katere vodenje je prevzel gospodarstvenik Robert Golob.

Tudi ta se pogovarja s široko paleto političnih in družbenih akterjev, v tem tednu se je prvič sestal s prvaki strank KUL na skupnem sestanku. V nadaljevanju naj bi se sestali strokovni sveti posameznih strank in preverjali možnosti sodelovanja na nivoju programskih vsebin. Golob sicer poudarja, da se na volitve podaja samostojno, že v ponedeljek se bo tako sestal svet stranke, ki bo odprl postopke za izbor kandidatov za volitve v DZ.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel