spot_img

Karanović ob slovesu postal kolateralna škoda kluba, kdo pa bo prevzel odgovornost?

V zadnjem tednu

Negativna serija je privedla do spremembe na klopi: Radovan Karanović ni več trener NK Maribor. Sodelovanje s trenerjem, ki je spomladi vrnil v Ljudski vrt naslov prvaka, v zadnjem obdobju pa ni uspel najti izhoda iz krize, je s 15. avgustom zaključeno.

Karanović od prvaka do “glavnega krivca” za krizo

Radovan Karanović je vodil moštvo na 39 tekmah, zabeležil 19 zmag, 8 neodločenih rezultatov in 12 porazov. Med prejšnjo sezono je ekipo, ki jo je ob odhodu njegovega predhodnika Simona Rožmana prevzel na šestem mestu, dvignil in popeljal do naslova prvaka. Neuspešna otvoritev projekta 2022/23, ko so po petih prvenstvenih krogih s štirimi porazi na zadnjem mestu in so skupaj nanizali šest zaporednih porazov, pa je pomenila razlog za spremembo na klopi.

“Od danes naprej Radovan Karanović ni več glavni trener NK Maribor. Verjeli smo do konca in bili popolnoma osredotočeni pri namenu, da skušamo obrniti zadeve. Takšne odločitve so težke, a to je trenutek, ko se tako klub kot jaz v moji vlogi moramo odzvati. V našem primeru je bila reakcija nujno potrebna. Vemo, kaj je pred nami, kaj nas čaka in morali smo povleči takšno potezo. Z naše strani zahvala trenerju za opravljeno delo, skupaj smo dosegli velike zadeve, tega ne gre pozabiti. Pri svojem delu je vztrajal do konca in storil vse, da bi vrnil moštvo na zmagovito pot. Klub mu je namenil podporo, a rezultatskega preobrata ni bilo in to je tista plat športa, ko se moramo odzvati. Najti je treba novo energijo, vrniti fante v ustrezno stanje, da pokažejo, kar zmorejo in obrniti zadeve v drugo smer,” je odločitev o spremembi na klopi pojasnil športni direktor Marko Šuler.

Kako naprej, bo znano v najkrajšem možnem času

“Namenjali smo dosedanjemu trenerju vso podporo do konca v želji, da obrnemo zadeve. Nekaj kandidatov za novega trenerja je, o imenih še ne bi. Naša naloga je, da najdemo najprimernejšega, ki lahko kratkoročno obrne zadeve in uspešno pelje naš projekt naprej tudi dolgoročno.”

Tekma v Domžalah je bila zadnja v vlogi vodje strokovnega štaba, Radovan Karanović je ob slovesu dejal: “Po osvojenem naslovu in uspešnem začetku evropskih kvalifikacij je kazalo povsem drugače, zdaj pa se je marsikaj obrnilo na glavo. V nekaj manj kot letu dni smo opravili veliko dobrega dela, z izjemo zadnjega meseca, ko je bil izkupiček slab. Vodstvu kluba bi se zahvalil za ponujeno priložnost, navijačem za podporo. Maribor bo vedno ostal moj klub, vsem želim uspešno nadaljevanje sezone. Iskreno želim, da se situacija obrne, da se moštvo vrne na uspešno pot, se skuša uvrstiti v skupinski del evropskega tekmovanja, nadaljuje z zbiranjem točk v prvenstvu in na ta način zažene novo, pozitivno energijo ter uresniči želje navijačev.”

Kje so razlogi za Karanovićevo odstavitev?

Maribor se je po osvojenem naslovu prvaka in zmagi nad beloruskim Shaktyorjem iz Soligorska odkrito spogledoval z evropsko jesenjo. A je po prvem predkrogu UEFA Champions League padel v “brezno” iz katerega se ni znal več izvleči. Bolj kot Karanović (slednjemu lahko sicer očitamo določene nerazumljive taktične poteze) pa bi odgovornost moral prevzeti športni direktor Marko Šuler, ki je med ključnim delom kvalifikacij prodal motorja ekipe Antoina Makoumbouja in Nina Žuglja. Še prej pa je utopično upal na zadržanje Ognjena Mudrinskega, za katerega se je že od lanskega prihoda vedelo, da bo pod Kalvarijo ostal le eno leto. 

Kadrovanje v klubu je ob začetku poletnega prestopnega roka dajalo obrise velikega optimizma, saj so v klub prišli številni mladi nadobudni nogometaši (Baturina, Božić, Brnić in Karić). Kljub temu pa Šuler ni pripeljal nobenega izkušenega “kapitalca”, ki bi v ključnih trenutkih znal povleči voz ekipe naprej. Po padcu na zadnje mesto Prve lige Telemach pa je odgovornost preložil na “Žutega” in se z odstavitvijo skril za “vijolčno zaveso” pisarn, kjer že dolgo časa ne “štima” prav nič. Nov trener bo morda ekipo prebudil za kakšno tekmo ali dve, kaj pa ko bo “šok terapija” popustila? 

NK Maribor torej pluje v nevarne vode, saj je v tem trenutku moral oditi eden glavnih tvorcev lanske šampionske sezone. Ob odhodu in prodaji številnih nosilcev igre je bilo namreč utopično pričakovati, da bo ekipa brez večjih pretresov zmagovala naprej. Naslednik Karanovića bo moral zagristi v “zelo kislo jabolko”, verjetno pa se bo kmalu moralo nekaj premakniti tudi v upravi kluba, ki v skorajda nespremenjeni obliki deluje od leta 2006. Vse sedanje karte nakazujejo na vijoličasti “hara-kiri”, ki ga vsaj po mnenju večine mariborske javnosti lahko reši le močna karakterna osebnost z veliko nogometnega znanja. Takšen funkcionar pa je v klubu do marca 2020 deloval kar 13 let, a to je že povsem druga zgodba…

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel