spot_img

Helikopter bo znova pristajal v UKC

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Pred približno 6 leti je tudi vzhodni del Slovenije dobil svojo Helikoptersko nujno medicinsko pomoč, ki deluje z mariborskega letališč s pomočjo Letalske policijske enote. Helikopter je v primerih nujne medicinske pomoči pristajal na heliportu v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.  V ta namen je sicer, še danes namenjen le del parkirišča ob urgentni stolpnici, a heliport je zadnji 2 leti sameval, saj je bil zaradi gradbenih prestavljen na drugo lokacijo.

V teh dveh letih, ko so potekala gradbena dela za vgradnjo gasilsko požarnega dvigala in predelava požarnih sektorjev na stolpnici UKC Maribor, vzlet in pristanek helikopterja zaradi varnostnih razlogov nista bila možna.  Začasni heliport, na nadomestni lokaciji, na območju Vojašnice generala Maistra pa je bil od stavbe urgentne pomoči oddaljen dobra 2 kilometra.

V urgentnem centru so, preden se je heliport preselil na začasno lokacijo, na letni ravni zabeležili v povprečju 1 pristanek na dan. Gre za res nujna oz.  življenjsko ogrožajoča stanja, zato razdalja dobra 2 kilometra za takšne paciente pomeni izjemna razdalja, v takšnih primerih je pot, ki se podaljša za nekaj minut lahko tudi prepočasna.

Že več let pa je znana tudi želja urgentnega centra o novem heliportu. Glede na podobne sodobne centre za zaščito in reševanje v tujini, bi bila idealna rešitev heliport na strehi zgradbe. Ta bi bil namenjen tako aktivacijskim vzletom za potrebe nujne medicinske pomoči kot tudi pristajanjem helikopterja z bolnikom v primeru nemožnosti pristanka v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Nujna helikopterska pomoč posreduje pri prevozih nenadnih poslabšanj zdravstvenega stanja. Dve tretjini vseh intervencij je izvedenih zaradi akutnih možganskih kapi, srčnih infarktov in ostalih bolezenskih stanj. Preostanek predstavljajo različne poškodbe. Za nujne prevoze uporabljajo vojaški helikopter, ki sicer ima ustrezno medicinsko opremo, a vseeno si zdravstveno osebje želi helikopter, ki je namenjen izključno v zdravstvene namene. Druga in izjemno veliko težavo HNMP vzhodne Slovenije pa predstavlja obratovalni čas mariborskega letališča.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img