Festival Dobrote slovenskih kmetij, ki ga organizira KGZS Zavod Ptuj v sodelovanju z drugimi soorganizatorji, ima že več kot tri desetletja dolgo tradicijo. Vsako leto, v mesecih pred osrednjo prireditvijo, ki poteka maja, potekajo številna ocenjevanja izdelkov, ki se prijavijo na razpis.

V okviru priprav na festival je danes v veliki dvorani KGZS Zavoda Ptuj potekalo senzorično ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov. Ocenjevanje je izvedla petčlanska strokovna komisija, ki se je spoprijela z nalogo presoje kar 102 prijavljenih izdelkov. Večina izdelkov je bila ocenjena kot zelo kakovostna, kar pomeni, da bodo številni prejeli eno izmed prestižnih priznanj – zlati, srebrni ali bronasti znak kakovosti.

Ocenjevanja izdelkov potekajo od januarja do sredine maja, pri čemer strokovne komisije vsako leto ocenjujejo različne kategorije izdelkov v skladu z veljavnimi pravilniki. Rezultati ocenjevanj so zabeleženi v uradnih ocenjevalnih zapisnikih, ki so ključni dokument za podelitev priznanj ter pomembno izhodišče za nadaljnje izboljšave.

Vsaka sodelujoča kmetija po koncu ocenjevanja prejme ocenjevalni zapisnik, kjer je zapisana ocena izdelka in strokovne pripombe. Letošnji, že 36. festival, pa bo potekal med 16. in 18. majem 2025 v čudovitem ambientu Minoritskega samostana na Ptuju.