spot_img

Dve tretjini slovenskih delodajalcev napovedujeta zvišanje plač

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Približno dve tretjini slovenskih delodajalcev napovedujeta zvišanje plač za drugo polovico leta 2022, v najnovejši napovedi gibanja plač in ugodnosti ugotavlja skupina Manpower. Največ delodajalcev, ki napovedujejo dvig, prihaja s področja informacijskih tehnologij in turizma. Med razlogi za dvig sta zadrževanje zaposlenih in privabljanje novih.

Panoge, v katerih največji delež delodajalcev ne predvideva spremembe plač, so avtomobilska industrija, transport in logistika, zdravstvo, farmacija in gradbeništvo. Podjetja, ki v največji meri napovedujejo dvig plač z namenom zadrževanja zaposlenih, prihajajo iz panoge informacijskih tehnologij, sledijo proizvodnja, storitvene dejavnosti ter turizem in gostinstvo. Največji delež podjetij, ki napoveduje zviševanje plač z namenom privabljanja zaposlenih, pa je v gradbeništvu.

V turizmu napovedujejo zvišanje plač vsi vključeni delodajalci, v informacijskih tehnologijah pa bo plače zvišalo 90,5 odstotka podjetij.

Manjši delež, 3,33 odstotka delodajalcev, napoveduje dvig plač za med 11 odstotkov in 15 odstotkov, dva odstotka delodajalcev pa napovedujeta povišanje med 16 in 20 odstotkov. Za več kot 21 odstotkov bo plače zvišalo 0,67 odstotka delodajalcev, prav tako 0,67 odstotka delodajalcev pa po drugi strani napoveduje znižanje plač za med šest do 10 odstotkov.

Raziskava Trendi gibanja plač in ugodnosti za zaposlene drugo letošnje polletje je del širše raziskave Manpower, v katero so poleg Slovenije vključene še Hrvaška, Srbija, Bolgarija ter Bosna in Hercegovina.

V Sloveniji je bilo v raziskavo vključenih 531 različno velikih podjetij iz celotne države, in sicer 38 odstotkov srednje velikih podjetij z med 51 in 200 zaposlenimi, 34 odstotkov manjših podjetij z do 50 zaposlenimi, 14 odstotkov podjetij z od 201 do 500 zaposlenimi, 7,3 odstotka velikih podjetij z od 501 do 1000 zaposlenimi in 6,7 odstotka velikih podjetij z več kot 1000 zaposlenimi.

 

 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img