Dom za starostnike na čakanju

0
665

Nekdanji minister za socialne zadeve Ivan Svetlik je že leta 2010 obljubil, da bo dom za starejše v Vidmu. Svet zavoda Doma upokojencev Ptuj je zavezi sledil in v tej obliki tudi sprejel sklep. S tem je občina Videm dobila zeleno luč, da bi lahko šla v nakup zemljišča, ki so ga leta 2020 tudi kupili. A od obljubljenega sodelovanja je preteklo 12 let, načrti ptujskega doma upokojencev so se spremenili, pri tem pa je tudi občina Videm spremenila svoja pričakovanja.

Občina Videm je že pred časom kupila zemljišče, na katerem bi zrasel videmski dom za upokojence, ki so ga sprva želeli graditi v središču občine, a so se načrti s sprejetjem novega zakona o dolgotrajni oskrbi spremenili.

Z državo se za zdaj še niso dogovorili, kako in kaj se bo odločila. Nekdanji minister za socialne zadeve Ivan Svetlik je leta 2010 obljubil, da bo dom za starejše v Vidmu. Svet zavoda Doma upokojencev Ptuj je zavezi sledil in v tej obliki tudi sprejel sklep. S tem je občina Videm dobila zeleno luč, da bi lahko šla v nakup zemljišča. S spremembo prostorskega načrta se je potem zemljišče tudi ustrezno kategoriziralo. Sprva so želeli, da bi dom za starejše bil vključen v državno mrežo, tako bi država in občina prevzele vsaka svoje aktivnosti.

A do takrat ne bodo počivali, ampak bodo zemljišče komunalno in infrastrukturno uredili in poskrbeli za lažjo dostopnost do izbranega zemljišča. Do vzpostavitve doma za starejše na Vidmu je še dolga pot. Minuli teden je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavilo novih 13 ponudnikov, ki so prejeli koncesijo za izvajanje te dejavnosti. V državnem proračunu je za sofinanciranje 1.107 novih postelj v domovih za starejše zagotovljenih 65 milijonov evrov, med drugim tudi na Destrniku. Kot je znano, so na Destrniku skušali koncesijo pridobiti že na prvem razpisu, a so takrat ptujskemu podjetju Projekt dom starostnikov, nastanitev in oskrba za starejše, ki se je prijavilo za koncesionarja, zmanjkale štiri točke.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here