spot_img

Dom Danice Vogrinec Maribor kot zgled za medgeneracijske centre

V zadnjem tednu

Nova ministrska ekipa Slovenije med ključne prioritete postavlja reševanje enrgetske in prehranske draginje ter reševanje posledic epidemije covida-19. Med izzive prihodnosti pa tudi vprašanja javnega zdravstva in elektrifikacija države. Zagotovo pa bo eden ključnih izzivov tudi skrb za starejše. Na ministrstvo, ki je pristojno za to področje je prišel Luka Mesec, ki namerava vzpostaviti sistem dolgotrajne oskrbe, ki bo temeljil na javnih medgeneracijskih centrih. Zgled bo dom za starejše Danice Vogrinec Maribor, ki nudi tudi pomoč starostnikom na njihovih domovih.

Novi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na zaslišanju pred odborom napovedal pregled koncesijskih pogodb z zasebnimi domovi za starejše. Opozoril je tudi, da naj bi tuji zasebniki poskušali z dumpinškimi cenami prevzeti trg v Sloveniji.

V koalicijski pogodbi je pod točko Dolgotrajna oskrba po meri ljudi med prioritetami in cilji tudi prenova Zakona o dolgotrajni oskrbi zaradi neustrezne definicije pravic, neobstoja vira financiranja in nezmožnosti izvajanja zakona v trenutni obliki. Sprememba predvideva, da bodo do maja 2023 sprejeli spremembe, ki bodo ustrezno definirali pravice in njihovo izvajanje, kot tudi solidarno, pravično in vzdržno finančno konstrukcijo, ki bo temeljila na progresivni obdavčitvi premoženja in drugih proračunskih virih.

Koalicijska pogodba v skladu z ugotovljenimi potrebami predvideva povečanje financiranja za širjenje mreže javnega izvajanja dolgotrajne oskrbe na domu in javnih domov za starejše občane in drugih oblik izvajanja dolgotrajne oskrbe s ciljem prepoloviti čakalne vrste za vstop v domove starejših občanov do konca mandata.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel